Tevens zet het college per direct een extra jongerenwerker in en komt er 1.5 fte voor gedragskundige praktijkondersteuners in het voortgezet onderwijs bij. „Deze maatregelen zijn hard nodig”, zegt wethouder Kim Schmitz (Jongeren). „Uit signalen van jongerenorganisaties, het onderwijs en welzijnswerk blijkt dat jongeren in Sittard-Geleen zich sinds de pandemie onder meer somber, verveeld en geïsoleerd voelen. Ook vinden zij dat er te weinig te doen is in hun gemeente. Met activiteiten voor, door en met jongeren hopen we daar iets aan te kunnen veranderen.”
Veertig initiatieven
Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling van 40.000 euro kunnen jongeren tussen de 12 en 27 jaar zelf ideeën indienen. Per aanvraag kunnen zij duizend euro krijgen, licht Schmitz toe. „We denken dat jongeren met dit bedrag een heel eind zullen komen. Daarmee kunnen we inzetten op veertig initiatieven, waardoor het volop kan gaan bruisen in Sittard-Geleen. Of het nou om een voetbaltoernooi, bioscoopavond in de openlucht of dansbattle gaat: alle ideeën zijn welkom.” De gemeente stelt een paar voorwaarden aan de aanvraag, vult Schmitz aan. „Zo moeten jongeren deze uiterlijk vier weken voorafgaand aan hun activiteit indienen en vermelden hoe hun idee past binnen de geldende coronamaatregelen.”
Jury
Suggesties kunnen tot 1 december worden ingediend via jongeren@sittard-geleen.nl Een jury bestaande uit diverse jongerenorganisaties in Sittard-Geleen zal deze beoordelen. Binnen vier weken na hun aanvraag krijgen de jongeren te horen of deze is goedgekeurd.