IN MEMORIAM FRANK RIJNDERS (1961-2020)

Het kwam maandag 25 mei binnen als een ongekend harde mokerslag.

Met verdriet en ongeloof hebben we het bericht ontvangen dat Frank Rijnders (59 jaar) totaal onverwachts is overleden. Onze joviale Frank, onze optimist die vol passie en gedrevenheid zaken oppakte.

Frank met zijn stevige omhelzingen, zijn lach en geloof in duurzaamheid en een sociale wereld. Hij is er plots niet meer.

Wat een slag. Wat een drama. Voor zijn lieve Liliana en zijn kinderen Kai en Julia en ook voor de bewoners van de woongroep in de prachtig gebouwde Hoeve Abshof.

Zes jaar lang was Frank de initiator, de trekker en regelaar die bouwde aan zijn droom. Die bureaucratische procedures in de weg zaten wist te overwinnen. Het realiseren van een woongroep om samen voor elkaar te zorgen in tijden dat het nodig is en samen te bouwen aan duurzaam wonen. En die droom werd werkelijkheid. Het gaat om veel méér dan de stenen. Het gaat om samen leven, samen zaken delen en samen zorgen. Dat was Frank zijn droom.

Zaterdag 23 mei verhuisden de bewoners naar Hoeve Abshof. Hij heeft er twee nachten mogen verblijven. In zijn droom vond hij zijn dood.

Frank Rijnders, de graag geziene kameraad van velen binnen de GroenLinks afdeling Sittard-Geleen. In de periode 2012-2015 en recent van 2018-2020 was Frank ook bestuurslid van onze afdeling waarbij hij campagnes en acties voor zijn rekening nam. Begin mei heeft Frank in een video conferentie van het bestuur zijn voornemen om af te treden als bestuurslid kenbaar gemaakt. Doordat de opvolging al was voorzien kon hij dat met een gerust hart doen.

Frank Rijnders. In Munstergeleen medeorganisator van drukbezochte informatieavond over zonnepanelen waarna in 2012 tientallen bewoners in het dorp overtuigd zelf aan de slag zijn gegaan met het opwekken van duurzame energie. En in 2018 was Frank ook mede trekker van de succesvolle GroenLinks avond “Munstergeleen Waterproof”.

Onze Frank was vanuit GroenLinks ook nauw betrokken bij de acties Stop Tihange en organiseerde hij lokaal mee aan de geslaagde mensenketting. Frank was vanuit GroenLinks in onze regio mede activist voor de beweging van omwonenden tegen de overlast van Maastricht-Aachen-Airport. We stonden recent nog op de brug bij het Gouvernement te demonstreren.

Klimaatacties: Frank was van de partij. Actie Schone Maas om plastic troep te ruimen: Frank was van de partij. Ledenvergaderingen, Limburgse GroenLinks bijeenkomsten of landelijke congressen: we reisden vanuit onze stad vaak samen met de trein om mee richting te geven aan de beweging van GroenLinks.

We koesteren als GroenLinks goede en warme herinneringen aan Frank. En wat is het dan ongenaakbaar hard als een bruisende kameraad er plots niet meer is en dat we vanwege de Corona-maatregelen niet dat afscheid kunnen vieren zoals we dat graag zouden willen.

Ons medeleven gaat uit naar zijn schat Liliana en de kinderen, naar familie, de mensen van de woongroep en de vele vrienden die allen de gul lachende joviale Frank zullen gaan missen.

Frank blijft voor ons blijvend in herinnering.

We pogen zijn optimisme en strijdbaarheid voor een rechtvaardiger wereld en voor een duurzame samenleving voort te zetten en spreken heel veel dank uit wat Frank vele jaren voor onze beweging in Sittard-Geleen betekent heeft.

Dinsdag 2 juni 2020,

 

Bestuur en fractie GroenLinks Sittard-Geleen.