Geschrokken door de kale aanblik van de eens zo groene Frans Erenslaan in Geleen heeft de fractie van GroenLinks zich uitgebreid laten informeren over de achtergronden van het besluit om tot massale kap over te gaan.
Enige tijd geleden is al geconstateerd dat alle kastanjebomen aan deze straat ziek zijn en gerooid moeten worden. Er is toen een plan van aanpak gemaakt waarbij de meest beschadigde en daarmee meest gevaarlijke bomen direct zijn aangepakt: gesnoeid, getopt of gerooid. Voor de verdwenen bomen waren ook al nieuwe bomen geplant. De overige bomen zouden op niet al te lange termijn allemaal gerooid moeten worden, omdat ze allemaal ziek zijn, scheuren in takken en stammen vertonen en daardoor instabiel zijn. Door de twee stormen hebben de scheuren in de takken en stammen voor een nog grotere instabiliteit gezorgd. De meeste bomen zijn daarmee een direct gevaar voor de omgeving (bewoners en huizen) en voor het passerend verkeer geworden.
De gemeente heeft daarop besloten niet te wachten tot er ongelukken gebeuren, maar is meteen tot actie overgegaan. En in dit geval heeft men uit oogpunt van veiligheid ook niet gewacht totdat alle bewoners middels brieven waren geinformeerd. Normaal voor GroenLinks reden om het gemeentelijk apparaat te kritiseren, maar in dit geval niet.
GroenLinks heeft ook haar oor te luisteren gelegd bij bewoners van de Frans Erenslaan. Natuurlijk zijn ze verbijsterd en overdonderd over wat hen en hun straat is overkomen. Maar tegelijkertijd kijken ze al weer naar de toekomst: de Frans Erenslaan moet weer een LAAN worden, een met bomen omzoomde groene straat! Het plan tot herplant moet zo snel mogelijk vastgesteld worden. Daarbij pleit de buurt natuurlijk voor zo groot mogelijke exemplaren, zodat de straat zijn oude uitstraling snel weer terug kan krijgen.
GroenLinks zal zich blijven inzetten voor snelle en onvoorwaardelijke herplant van het groen dat door de storm verloren is gegaan. GroenLinks zal de ontwikkelingen op de Frans Erenslaan –en de andere door de storm getroffen straten, pleinen en parken- kritisch volgen. En daarbij zijn onze criteria:
- er moeten snel plannen voor herplanting op tafel komen
- de betrokkenen moeten goed en tijdig worden geïnformeerd
- er moet extra geld vrijgemaakt worden om voldoende (minstens evenveel) en voldoende grote bomen te planten.
GroenLinks gaat er van uit dat het College de komende weken zelf met initiatieven en voorstellen komt. Mocht dat te lang gaan duren, dan zal de fractie stappen ondernemen om het College tot meer daadkracht aan te sporen.