Zaterdagochtend 25 april vond in Maastricht een bijzondere raadsvergadering plaats met afgevaardigden uit Maastricht, Aken, Luik, Hasselt, Heerlen en Sittard-Geleen. Namens de GroenLinksfractie waren onze raadsleden Willem Verhaeg en Jan Muijtjens aanwezig. Onderwerp was de kandidatuur van Maastricht voor de Culturele Hoofdstad van Europa voor 2018. Dat wordt opgepakt samen met de genoemde steden uit de hele Euregio.
Het was een inspirerende bijeenkomst als start om in de gemeenten draagvlak te winnen om dit bijzondere project tot een succes te maken. Niet alleen van groot belang om de cultuursector een impuls te geven. Artistiek leider Guido Wevers gaf in zijn bijdrage aan dat dit project een unieke kans biedt om de emancipatie van onze regio te vervolmaken. Voorbeeld in dit verband is het noord-Franse Lille. Dat had na de mijnsluitingen een slecht imago en het feit dat Lille in 2004 Culturele Hoofdstad werd heeft daar echt het zelfvertrouwen en trots van bewoners in en voor hun regio versterkt. Die kans moeten we in Zuid-Limburg samen met onze partners in de Euregio ook grijpen.
Voor Sittard-Geleen betekent dit dat we onze culturele infrastructuur dienen te versterken. De onlangs gepresenteerde cultuurvisie geeft daar de kaders voor aan waarbij de raad in juni stappen voorwaarts kan zetten door de culturele functies in de Dobbelsteen te versterken. Door hierbij aan te haken op het project om Maastricht en regio tot Culturele Hoofdstad 2018 kunnen we het cultuurbeleid in onze nog jonge fusiestad een stevige impuls geven. Dat is goed voor de uitstraling van Sittard-Geleen, heeft positieve economische effecten, kan de aantrekkingskracht voor jongeren om hier plezierig te wonen verbeteren en een culturele smoel kan het Sittard-Geleen gevoel en trots bij onze inwoners bevorderen.
Burgemeester Leers hield een betoog om dit project samen aan te pakken: Maastricht slaagt er alleen in om de kandidatuur te verzilveren als we het samen met de regio doen en daarbij over de grenzen heen werken. Voor culturele instellingen, kunstenaars, kennisinstellingen en onderwijs biedt dit 10 jarige project tal van kansen. GroenLinks wil zich er komende jaren voor inzetten dat het cultuurbeleid in Sittard-Geleen versterkt wordt: niet alleen voor de professionals maar in nauwe samenwerking met het brede scala aan amateurs en vrijwilligers die actief zijn in de culturele sector. Jammer dat er vanuit onze stad maar een beperkt aantal raadsleden aanwezig waren. Alleen de fracties van GroenLinks, PvdA en GOB waren aanwezig, vanuit de zes oppositiefracties ontbrak een aanwezige. Een gemiste kans. Maar Burgemeester Leers liet weten komende jaren vaker de raadsleden uit al de betrokken steden bij elkaar te roepen om over de kansen rond het project Culturele Hoofdstad te spreken.