De klimaatproblematiek is één van de grote milieuvraagstukken waar dringend actie geboden is.
Uiteraard moet dat vooral internationaal aangepakt worden. Groene partijen zetten zich daar internationaal hard voor in. Maar ook lokaal kan en moet er een bijdrage geleverd worden om de uitstoot van CO2 te verminderen en duurzame energie te bevorderen! GroenLinks stelde in januari schriftelijke vragen en uit de antwoorden van B&W deze week blijkt dat we goed op koers zitten om in 2010 het doel te bereiken om 10% van ons lokale energieverbruik op duurzame wijze op te wekken.
Sittard-Geleen heeft al in 2001 een ambitieuze doelstelling geformuleerd: in 2010 is het doel dat 10% van ons totale energieverbruik op duurzame wijze wordt opgewekt. Landelijk is dat streven er ook maar dan te bereiken in het jaar 2020. GroenLinks heeft het College gevraagd de raad te informeren over de stand van zaken. Wat is er tussen 2001 en 2007 aan maatregelen genomen en is de kans nog steeds aanwezig om onze gemeentelijke doelstelling 10% duurzame energie opwekking in Sittard-Geleen ook echt te bereiken? Dat was de kern van onze schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.
Uit de antwoorden van B&W blijkt dat we flinke stappen gezet hebben. In 2001 bedroeg het aandeel duurzame energie in Sittard-Geleen nog slechts 0,02%. Dat was het resultaat van zonneboileracties. Dit aandeel aan duurzaam opgewekte energie is in 2007 opgelopen naar 5,3%. Het grootste deel komt op conto van de biomassacentrale. Het is dan ook van belang dat na het toegezegde onafhankelijke onderzoek naar de oorzaak van de recente brand de veiligheid gegarandeerd kan worden er herbouw plaats vindt van de biomassacentrale. Om de 10% duurzame energie in 2010 te bereiken is dat nodig.
Ook het stimuleren van zonnepanelen, warmtepompen en inkoop van 100% groene stroom voor gemeentelijke gebouwen dragen een steentje bij.
Lopende projecten als energiezuinig wonen, energieteams in de wijken, project energiebesparing voor lage inkomens en de mini-windturbines op bedrijventerrein Borrekuil gaan bij realisatie het aandeel van duurzame energie verhogen naar 6,3%.
Momenteel loopt een onderzoek naar een windenergielocatie Holtum Noord. Op deze plaats is de potentiële ruimte voor een extra bijdrage van 2% aan opwekking van duurzame energie. Als er gekozen gaat worden voor een aantal windmolens op Holtum Noord kunnen we daarmee in totaal 8,3% aan duurzame energie bereiken. Als verder doorgegaan wordt met op stapel staande projecten in de woningbouw en bedrijventerreinen kan het doel om in 2010 in Sittard-Geleen 10% van het energieverbruik duurzaam op te wekken ook echt bereikt worden!
Het College heeft GroenLinks toegezegd dat eind 2007 een beleidsplan duurzaamheid met concrete actiepunten voor verbetering duurzaamheid en milieu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
GroenLinks is blij met de inzet van Sittard-Geleen op het gebied van duurzame energie! Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de doelstelling van GroenLinks om lokaal voluit in te zetten op duurzame energie als lokale bijdrage aan de klimaatproblematiek.