In dagblad de Limburger van 3 november reageerden een aantal rijke Limburgers verbolgen op de oproep van GroenLinks om van de rijken in ons land een offer te vragen om daarmee bij te dragen aan een meer rechtvaardige samenleving. Het initiatief van zestien rijke Nederlanders om een steentje bij te willen dragen aan een prettiger Nederland werd door de rijke Limburgers neergezet als onzinnig en ongewenst.
Onder het kabinet Balkenende werden de rijken meer dan voldoende geholpen. De afgelopen jaren zijn de inkomens van de 10% rijkste Nederlanders verder gestegen. En dat terwijl voor uitkeringsgerechtigden, huurders, WAOérs en ouderen met alleen een AOW de koopkracht afgelopen jaren is gedaald. Het aantal huishoudens met een inkomen op of rond het minimum is sinds 2002 gestegen van 9 naar 11% Er groeien in ons land 430.000 kinderen op in armoede. Voedselbanken rijzen als paddestoelen uit de grond. Is dat de samenleving die we willen? Zijn dat de normen en waarden die we moeten koesteren?
Het is een bemoedigend initiatief van GroenLinks om zestien rijke Nederlanders in een oproep aan premier Balkenende te laten bepleitten dat het hoog tijd is voor een rechtvaardiger samenleving om daarmee méér evenwicht in onze samenleving te behouden.
Ze laten weten best wat te willen afstaan als de overheid zorgt voor een eerlijker verdeling.
De voorstellen zie ze doen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een land waar het prettiger is om in te leven. Waarom is het onrechtvaardig om de kinderbijslag voor de laagste inkomens te verhogen en die voor de allerhoogste inkomens af te schaffen? Waarom is het onzin als ervoor gepleit wordt om de kansen voor starters op de woningmarkt en de positie van 3 miljoen huurders te verbeteren en de hypotheekrenteaftrek voor de 10% rijkste Nederlanders te beperken? En waarom is het onzin als ervoor gepleit wordt om de zorgpremie naar draagkracht te heffen waarmee chronisch zieken, gehandicapten en mensen op het minimuminkomen fatsoenlijke en betaalbare zorg krijgen?
En waarom zouden we de AOW niet verhogen zodat al die ouderen met alleen AOW uit de armoede kunnen geraken? Is het dan onrechtvaardig dat rijkere Nederlanders wat meer bijdragen aan het in stand houden van de AOW op langere termijn?
Voor de 10% rijkste Nederlanders zijn deze voorstellen echt niet zo ingrijpend dat daarmee hun leven aan kwaliteit gaat inboeten.
De VVD voert campagne om de belastingtarieven te verlagen. Dat betekent dat de rijken dan nog minder hoeven bij te dragen aan de publieke middelen en dat de inkomensverschillen nog verder uit balans raken. Het is een mooi initiatief dat rijke Nederlanders als Geert Mak, voetballer Khalid Boularouz, Harry de Winter en een aantal andere ondernemers zich in het publieke debat melden met een pleidooi voor een rechtvaardiger inkomenspolitiek.
Als we in ons land de boel een beetje bij elkaar willen houden, de armoede de wereld uit willen helpen en zorg te dragen voor goede onderwijs en zorgvoorzieningen dan is het bemoedigend dat vermogende Nederlanders daar ook publiekelijk voor willen opkomen! Een mooi initiatief dat de tongen in beweging heeft gebracht.
De Limburgse rijken die dit openhartige pleidooi afdoen als onzinnig en die laten weten dat de echte rijken hun rechten niet verkwanselen hebben zich wel laten kennen met hun scherp afwijzende reactie op de voorpagina van dagblad de Limburger op 3 november j.l.
De kiezers kunnen op 22 november zorgen voor een toekomst waarin eerlijk delen en inzet voor een prettiger samenleving hand in hand gaan.
Jan Muijtjens
fractievoorzitter GroenLinks Sittard-Geleen