GroenLinks heeft de raadsvergadering van 22 september ingestemd met een gemeentegarantie voor de inrichtingskosten van een hotel in het Kloosterkwartier in Sittard. Nu zijn er vele argumenten te bedenken om dat vooral NIET te doen... Frans Benders legt in onderstaand artikel uit waarom de fractie toch heeft ingestemd met de gevraagde gemeentegarantie.
Als GroenLinksers zijn we groot voorstander van het niet langer mateloos faciliteren van speculanten die met andermans geld het ene risicovolle project na het andere uit de grond proberen te stampen. Het terughoudend beleid van banken bij het verlenen van kredieten juichen we toe. Het is een van de vele stappen die nodig zijn om de excessen van de stuurloos geraakte economie weer enigszins onder controle te krijgen. En vanuit die optiek zou GroenLinks ook in lokale vraagstukken deze aan de banken opgelegde beperkingen moeten respecteren. Dat was ook onze eerste reflex: “ ... als de banken er geen brood in zien, als de banken eindelijk eens durven te zeggen dat het risico te groot is, dan moeten we het als gemeente zeker niet willen ...”.
Maar naarmate we dieper in het dossier doken, veranderde ons standpunt. Want hier is toch niet zozeer sprake van het faciliteren van een beurs-, bank-, of bouwspeculant die de winst in eigen zak wil steken, maar de risico’s bij anderen wil leggen. Op de eerste plaats is er geen sprake van het verlenen van een krediet door de gemeenten Sittard-Geleen. De gemeente staat garant voor een lening die de banken zullen gaan verstrekken. Juridisch aan Laudy/Ballast-Nedam, maar in feite aan een lokale ondernemer die –naast hotel de Limbourg- nu ook het hotel in het Kloosterkwartier wil gaan exploiteren.
Deze ondernemer is blijkbaar niet in de positie om een hotel te starten en op te bouwen en tegelijkertijd een half miljoen euro te investeren in de inrichting. Hij heeft de eigenaar/bouwer Laudy gevraagd geen “kale ruimte” maar een volledig ingericht hotel op te leveren. De banken zijn echter alleen bereid Laudy het geld voor deze inrichting te lenen als de gemeente Sittard-Geleen garant hiervoor wil staan.
Voor dit soort uitzonderlijke situaties heeft de gemeente in het kader van “Koersvast” besloten om mee te helpen om onconventionele oplossingen mogelijk te maken. De ontwikkeling van het Kloosterkwartier, inclusief de ontwikkeling van hotel- en horeca-accommodatie is onderdeel van het plan dat de gemeente heeft ontwikkeld voor de binnenstad van Sittard. Daarom zijn we als GroenLinks in principe bereid geweest naar het ongebruikelijke verzoek van de plaatselijke ondernemer te kijken.
En onze conclusie was dat de gemeente geen geld uitleent, maar slechts garant staat voor een lening. Een lening voor een zeer ongebruikelijk doel: geen onroerend goed, maar roerend goed: de inrichtingskosten. En daarbij gaat het gelukkig niet om een miljoeneninvestering, maar om een garantstelling van 5 ton met een risicoprofiel van maximaal 2½ ton.
In overdrachtelijke zin zou je kunnen zeggen: geen lening voor een multinational, maar een microkrediet voor een lokale ondernemer. En daar hebben we nu precies “Koersvast” voor bedacht. De fractie van GroenLinks heeft dan ook vol overtuiging ingestemd met het verzoek om die garantstelling.