Hieronder de speech die zij hield na het behalen van het lijsttrekkerschap.
 

Beste leden van GroenLinks,

We leven in politiek-bestuurlijk turbulente tijden; niet alleen landelijk, maar ook lokaal zien we de aanhang van rechts populistisch gedachtegoed groeien en ervaren we de negatieve effecten van jarenlang landelijk liberaal beleid. Dit vraagt meer dan ooit om een links—progressieve tegenkracht. Een kracht van samen, iedereen doet mee; een kracht die lokaal ook groeit! We zien GroenLinks Sittard-Geleen groeien en verjongen.

De periode van wethouderschap is geen standaard periode geweest, voor zover standaard überhaupt bestaat in het leven van een wethouder.Het eerste jaar moest er vele miljoenen bezuinigd worden. Daar hebben we, mede dankzij mijn inspanningen in het college, het sociaal domein bij weten te ontzien, maar onze verantwoordelijkheid in deze moeilijke omstandigheden zeker genomen. De beknelling van het onder preventief toezicht van de provincie staan was lang voelbaar.

Kim speech

Helaas ‘klapte’ de coalitie in de zomer van 2019 en duurde de vorming van een nieuwe coalitie zeven maanden. Maar ook in de nieuwe coalitie neemt GroenLinks als grootste links-progressieve partij uit Sittard-Geleen haar verantwoordelijkheid. Binnen een week na de start van deze nieuwe coalitie en een nieuwe burgemeester brak de coronapandemie uit en gingen we van ‘midden in de samenleving staan’ naar besturen vanaf een kamertje op de zolder.

Als ik de oudere rotten in het vak mag geloven is de afgelopen bestuursperiode politiek-bestuurlijk een bijzonder uitdagende periode in Sittard-Geleen.

En ik, ik heb ondanks deze tegenslagen en uitdagingen plezier in mijn werk. Elke dag realiseer ik GroenLinkse idealen in onze gemeente. De portefeuille is met de jaren aardig gegroeid en past me uitstekend.

Zo zijn jongeren veel actiever betrokken en in positie gebracht om mee te denken over beleid, op het gebied van schuldhulpverlening zijn forse stappen gezet; van saneringskredieten tot vroegsignalering en preventie.

Met het toepassen van de omgekeerde toets in het sociaal domein leveren we maatwerk zonder willekeur en inwoners worden meer dan ooit actief gewezen op regelingen en/of tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Generatie-armoede doorbereken is de manier om structureel en op de lange termijn het verschil te maken. Vanuit de Gelijke Kansen Alliantie werk ik daaraan. We werken vanuit vertrouwen!

Groen, Duurzaamheid en de Energietransitie zijn niet onderbelicht gebleven. Van een Proeftuin Aardgasvrije Wijk tot positieve besluitvorming in de gemeenteraad over de realisatie van drie windturbines in Holtum-Noord en een zeer fraaie bijdrage aan de landelijke opgave duurzaam op te wekken energie. Dat laatste overigens met een beperkte impact op natuur en landschap.

Eens in de zoveel tijd neem ik ons verkiezingsprogramma van 2018 erbij en zet ik groen, oranje en rode vinkjes achter onze 12 ambities voor Sittard-Geleen. Met trots kijk ik inmiddels naar heel veel groene en oranje vinkjes!

Ons meebesturen van de afgelopen jaren laat zeer, zeer nadrukkelijk haar voetsporen achter en daar ben ik enorm trots op. Moeilijke dossiers die veel bestuurlijke daadkracht vragen ben ik niet uit de weg gegaan en ook dat is volgens mij niet onopgemerkt gebleven.

Bij de verkiezingen in 2018 had ik de meeste persoonlijke stemmen van alle kandidaten in Sittard-Geleen en ook bij de recente Tweede Kamerverkiezingen deed ik het, als niet campagne-voerende kandidaat, erg goed qua stemmenaantal. Ik hoop ook komend jaar, samen met jullie, weer een mooi stemresultaat voor GroenLinks Sittard-Geleen te behalen. Zodat we als grootste en sterkste partij op links onze deelname aan het bestuur van deze prachtige gemeente kunnen voortzetten en we samen meer en meer groene vinkjes achter onze gedeelde ambities kunnen zetten. Ik wil daar heel graag met al onze mensen van GroenLinks weer voor gaan!

Ik dank jullie allemaal hartelijk voor het in mij gestelde vertrouwen! Ik vind het een enorme eer wederom jullie lijsttrekker te mogen zijn!