Kun je ons kort iets over jezelf vertellen?
"Ik ben 61 jaar en woon sinds 1996 in Limburg. De kinderen zijn de deur uit en ik ben mijn werk als zelfstandige in de ICT sinds enkele jaren aan het afbouwen. Een groter huis, een grotere auto: nog meer consumptie vind ik niet nodig. De vrijvallende tijd vul ik met zaken die ik belangrijk vind en andere kanten van mij aanspreken. Ik begeleid statushouders, ben vrijwilliger bij De Luisterlijn, voorzitter van de Stichting Spullen Circulair en coördinator van het RepairCafé Echt. En ik ben secretaris van de Audioclub Limburg, maar dat is, zeg maar een guilty pleasure. Als ik een platenzaak binnenloop vergeet ik snel "minder te consumeren"!
Politiek ben ik, voor GroenLinks uiteraard, commissielid Algemene Zaken van onze gemeenteraad en ik ben penningmeester van de afdeling Sittard-Geleen e.o.".

Dat smaakte naar meer?
"Haha, zo'n carrièreplanner ben ik niet hoor. Ik was al politiek actief vóór de oprichting van GroenLinks maar mijn inzet speelde zich grotendeels af achter de schermen. Ik merk dat de Provincie een steeds grotere rol heeft in belangrijke zaken als bouwen & ruimtegebruik, natuurbeheer, duurzame economische ontwikkeling en verkeer & vervoer. En welzijn en cultuur want al die zaken zijn onbelangrijk als je arm of niet gezond bent. Bovendien, veel mensen laten zich afschrikken door taaie, dikke dossiers en ik merk dat ik daar wel raad mee weet: wat zijn de aannames, de keuzes en kan het anders?".

Waarom sta je op de lijst voor GroenLinks?
"GroenLinks staat voor mij voor solidariteit: met elkaar, met de wereld dichtbij en verder weg, opkomen voor wie en wat kwetsbaar is. Ideeën van GroenLinks zijn goed beargumenteerd, de partij is divers en de mensen zijn enorm leuk. GroenLinks durft ook verantwoordelijkheid te nemen en dwingt respect af. Kijk eens hoe deputé Geert Gabriëls met boeren het gesprek voert in een tijd van grote tegenstellingen. En we zijn dan wel een politieke partij maar het maatschappelijk activisme is nooit ver weg, met respect voor ieders rollen".

Waar ga je je voor inzetten?
"Het eerlijke antwoord is dat ik dat nog niet weet. Ik ben behoorlijk breed, vind veel dingen leuk en kan moeilijk kiezen. Ik ben opgeleid als chemicus, hou van cijfers en heb gewerkt in de IT. Maar ik ben ook een mensenmens en schrijf vrij makkelijk... Bij De luisterlijn denken veel bellers dat ik psycholoog ben. Ik ben dan wel weer heel slecht in het benoemen van vogelgeluiden of planten dus daarin ben ik niet typisch GroenLinks, haha. Ik kijk dus vooral waar de gaten vallen en zal me daar op richten. Aannemende dat ik in de Staten wordt gekozen natuurlijk, al zal ik ook als dat niet lukt een aantal provinciale dossiers blijven volgen. Kernenergie bijvoorbeeld, want daar wordt ergerlijk naïef in geopereerd".

Ben jij hard genoeg voor de politiek?
"Dat zal blijken. Ik laat me niet zo snel uit het veld slaan maar ik ben niet van steen en heb wel wat krassen op m'n ziel. De felheid in de het debat schrikt al veel te veel mensen af. Als ik op Twitter zie wat politici aan shitstorms over zich heen krijgen, dat mogen we echt niet normaal vinden. Dat zal bij mij wellicht niet anders zijn maar ik heb liefdevolle mensen om mij heen. En ik probeer altijd het gesprek aan te gaan, ook met mensen met wie ik het oneens ben. Mits er een minimale beleefdheid wordt opgebracht. Dat moet maar genoeg zijn".

Eric Sol staat op plek 4 van de kandidatenlijst voor GroenLinks Provinciale Staten 2023. De verkiezingen zijn op woensdag 15 maart 2023.