De informatiebijeenkomst van Energie Coöperatie Duurzaam Sittard over ‘Stroom van andermans dak’ werd afgelopen woensdag door ruim 120 belangstellenden bezocht.

Op deze bijeenkomst werd men uitvoerig geïnformeerd over de mogelijkheden te profiteren van de opbrengst van zonnepanelen, ook wanneer iemand zelf geen geschikt eigen dak heeft.

“Sittard-Geleen behoort bij de 10 gemeenten met de grootste CO2 uitstoot. Als energie coöperatie willen wij, door het plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen, onze leden een financieel voordeel bieden en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot in onze stad”, aldus Jules Hendriks, voorzitter van de coöperatie, in zijn welkomstwoord.

Wethouder Kim Schmitz zorgde voor een verrassing:

“Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze stad straks in de top 10 staat van steden in Nederland, die de laagste CO2-uitstoot hebben. Warmtevoorziening door Het Groene Net levert hieraan een aanzienlijke bijdrage. Ook initiatieven, zoals vanavond hier worden gepresenteerd, zijn daarbij van groot belang” zei wethouder Schmitz. Daarbij overhandigde zij het bestuur een lijst met sportaccommodaties, die gemeentelijk eigendom zijn. “Mogelijk zijn de daken van een aantal gebouwen geschikt voor een zonnepaneelproject” aldus de enthousiaste wethouder.

Eerste project staat in de startblokken

Secretaris van de coöperatie Gert Kempen gaf met een heldere presentatie een duidelijk beeld van de voordelen die deelname aan het project heeft. Leden van de coöperatie, die investeren in zonnepanelen, ontvangen de energiebelasting (nu ca. 11,7 cent per kWh) terug. Bij een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh en een investering in de coöperatie van circa 3.300 euro ontvangt het lid jaarlijks ongeveer 395 euro terug.

Verwacht wordt dat binnenkort ruim 600 panelen kunnen worden geplaatst op de daken van drie loodsen aan de Linde (bij de Rijksweg Noord) in Sittard. Ongeveer 50 leden kunnen deelnemen aan dit eerste project. Inwoners die wonen in de postcodegebieden 6131 t/m 6137 komen hiervoor in aanmerking.

Op de parkeerplaats, tegenover De Ligne, zullen ook 4 oplaadpalen voor elektrische auto’s geplaatst worden.

Meer projecten op komst.

Het bestuur van de coöperatie is in gesprek met eigenaren van enkele gebouwen, die een dakoppervlak hebben van minimaal 600 vierkante meter. De directie van het Dacapo college, die nu tijdens de verbouwing van de school aan de Havikstraat een zo duurzaam mogelijk gebouw wil realiseren, is zeer geïnteresseerd. Daarnaast wordt overlegd met de koepels van scholen in Sittard, Geleen en Born.

Veel vragen

Uit de vele vragen van de aanwezigen, die duidelijk werden beantwoord door bestuursleden, werd duidelijk dat er veel belangstelling is voor de zonnepaneelprojecten. Meer informatie over de coöperatie Duurzaam Sittard vindt u op http://duurzaamsittard.nl