Maandagavond 16 februari vond er in de gemeenteraad een debat plaats op initiatief van de Stadspartij over de benarde situatie waar de BVO Fortuna wederom in verkeert. GroenLinks gaf in het debat aan dat we als gemeente Sittard-Geleen op geen enkele wijze een financiële bijdrage dienen te leveren aan de voorgestelde fusieclub met Roda JC. Daarmee is immers geen enkel gemeentelijk belang gediend.

De BVO Fortuna is opnieuw in zwaar financieel weer verzeild geraakt. In 2005 hadden ze een schuldpositie van 24 miljoen euro. Met een saneringsplan is daar toen een (tijdelijke) oplossing voor gevonden. De gemeente Sittard-Geleen leverde daar een bijdrage aan door uit te spreken dat het bestemmingsplan rond het stadion verruimd zou kunnen worden waarbij door projectontwikkelaars ruim 12.000 vierkante meter aan omstreden nieuwe detailhandel kan worden gerealiseerd. De voorziene ontwikkelwinst komt ten goede aan de BVO Fortuna en aan het aflossen van een nog lopende gemeentegarantie van 1,8 miljoen euro.

Helaas heeft de BVO wederom een nieuwe schuldenpositie opgebouwd. Hoe hoog die precies is blijft nog in nevelen gehuld. Maar ook Roda JC heeft een fors en zelfs groter financieel probleem. GroenLinks woordvoerder Jan Muijtjens vroeg zich hardop af of de voorgestane fusie het betaald voetbal in Limburg uit het slop kan halen. Immers wie gaat de opgebouwde miljoenenschuld van de beide fuserende BVO’s betalen? Aan spelerssalarissen wordt bij Fortuna niet veel meer betaald, bezuinigingen daarop zijn niet meer mogelijk. Het moet vooral van meer inkomsten komen.

GroenLinks heeft in het raadsdebat aangegeven het particuliere initiatief van de onlangs opgerichte Stichting Trots op Fortuna van harte toe te juichen! De fractie heeft een prettig gesprek gehad met deze enthousiaste Fortuna supporters. Ze willen openheid en een transparant financieel beleid bij de BVO Fortuna bevorderen en dat is hard nodig! Trots op Fortuna is er in geslaagd om in deze economisch moeilijke tijd ruim 400.000 euro aan bijdragen te verzamelen. Dat zegt wel wat over de gebrekkige bedrijfsvoering bij de BVO Fortuna welke daar afgelopen jaren niet in geslaagd zijn en steeds meer sponsorgelden zag wegvloeien. In het raadsdebat liet ook wethouder Guyt weten dat de BVO in de vele gesprekken steeds opnieuw met nieuwe cijfers op tafel komt en transparantie niet het sterkste punt is van de huidige directie en bestuurders van de BVO.

GroenLinks zou het betreuren indien Fortuna voor de stad verloren gaat. Ook in onze achterban en fractie zijn mensen die met een jaarkaart op zak Fortuna een warm hart toedragen. Maar politiek hebben we als GroenLinks ook sinds de jaren negentig een heldere politieke lijn afgesproken: het is geen gemeentelijke taak om een Betaald Voetbalorganisatie financieel bij te staan in het saneren van schulden.

Zeven partijen en hun verkiezingsbelofte……

De Fortuna debatten uit 2005 vormde een van de belangrijke punten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Vele duizenden inwoners hebben via het invullen van de Stemwijzer bekeken hoe partijen aan kijken tegen lokale vraagstukken. Een van de stellingen in de stemwijzer was:

“De gemeente moet professionele voetbalorganisaties zoals de BVO Fortuna financieel steunen”

Alle partijen hadden aangegeven hoe zij op die stelling reageerden. Van de 9 partijen welke nu in de raad zitten hebben 7 partijen deze stelling met ONEENS beantwoord en dat aan de kiezers als partijstandpunt voorgelegd! Alleen Transparanz liet weten voor gemeentelijke financiële steun te zijn en de Ouderenpartij (nu Balans) gaf als partijstandpunt: neutraal. Die haalden samen 3 van de 37 zetels. Van de 37 gekozen raadsleden zijn er dus 34 gekozen met een partijprogramma waarbij ze zich vóór de verkiezingen uitspraken tegen financiële ondersteuning van de BVO Fortuna uit de gemeentekas te zijn. Raadslid Wil Krekels en de Stadspartij bepleitten nu het tegendeel van wat ze aan de kiezers hebben voorgehouden! Het politiek geheugen blijkt van korte duur te zijn. Afwijken van een eerder standpunt kan natuurlijk: maar dan dien je dat wel publiekelijk te motiveren en verantwoording af te leggen.

In het raadsdebat diende GroenLinks een motie in waarin we als gemeenteraad uitspreken dat we géén gemeentelijke gelden willen steken in de BVO Fortuna en ook niet in de fusieclub om schulden te saneren of bij te dragen aan de jaarlijkse exploitatie. In die motie vragen we verder om alle informatie welke bij het College beschikbaar is of komt snel openbaar te maken. En we hebben in de motie tevens onze waardering uitgesproken voor het particuliere initiatief van Trots op Fortuna.

De motie werd aangenomen met de steun van GOB, PvdA en GroenLinks. De hele oppositie stemde tegen waarmee ze hun eigen uitgangspunt, dat ze aan de kiezers in 2006 hebben voorgelegd, niet in de gemeenteraad wensen te onderschrijven. Daarmee is het dossier Fortuna niet gesloten. In april moet de gemeenteraad het Bestemmingsplan voor de afbouw van het stadion behandelen. En de voorgestane fusie met Roda JC is onzeker. Door de raadsuitspraak is nu publiekelijk duidelijk dat de gemeente Sittard-Geleen geen gemeenschapsgeld in die fusieclub gaat steken. Voor de schrijvers van het Businessplan van de fusieclub zal dat een forse domper zijn maar het geeft wel duidelijkheid naar onze inwoners.

Wellicht dat komende maanden Trots op Fortuna in het huis van de BVO Fortuna orde op zaken kan stellen. Laten we hopen dat ze daarin slagen en een sluitende begroting kunnen voorleggen. Met meer sponsorgelden en een veel transparanter beleid naar de samenleving toe. Wellicht dat dan de BVO Fortuna uit het moeras kan herrijzen en dat vraagt om een ander bestuur binnen de BVO.

GroenLinks heeft woord gehouden. Voor de verkiezingen helder en na de verkiezingen woord houden. Dat kunnen niet alle partijen in de Sittard-Geleense raad zeggen. Ruud Guyt liet namens het College weten volop in gesprek te willen blijven met de BVO en Trots op Fortuna binnen de kaders die de gemeenteraad nog eens heeft onderstreept.

Jan Muijtjens, fractievoorzitter GroenLinks