Dagblad de Limburger, Binnenlands Bestuur en nog een paar andere media hebben vorige week uitvoerig bericht over de resultaten van een onderzoek in opdracht van de Provincie Limburg naar de ondergrond onder het gebied Graetheide voor de realisatie van het OPAC project.

Volgens de verschenen perspublicaties zou uit het onderzoek blijken dat de ondergrond op het Graetheide terrein niet geschikt is voor realisatie van het grootschalige OPAC project. De GroenLinksfractie heeft eerder al op basis van een reeks inhoudelijke argumenten tal van kritische kanttekeningen geplaatst bij het OPAC project. Het is een dossier dat we als fractie al langer met grote belangstelling volgen.

Nu er blijkbaar in opdracht van de provincie Limburg een rapport is uitgebracht door TNO/RWTH dat al enkele weken in het bezit is van de provincie dringt de GroenLinks fractie er met klem op aan om dit rapport terstond openbaar te maken. Zeker nu het ook al is uitgelekt naar de diverse media. Het College van Gedeputeerde Staten acht openheid en transparantie van bestuur een belangrijke pijler. Het openbaar maken van een rapport welke inmiddels in het publieke debat een rol speelt naar de gekozen volksvertegenwoordigers toe acht GroenLinks dringend gewenst.

De GroenLinksfractie kan er begrip voor opbrengen dat het net nieuw aangetreden College even tijd nodig heeft om een bestuurlijk standpunt te bepalen over de blijkbaar negatieve conclusies neergelegd in dit rapport. Dat zo’n bestuurlijk standpunt later komt is te billijken.

Uit de perspublicaties hebben we kunnen opmaken dat de voorzitter van de Stichting OPAC, DSM directeur Schneider, spreekt over een bureaustudie en snel overleg over het rapport wil met het College van Gedeputeerde Staten. Blijkbaar is de Stichting OPAC wel al op de hoogte van de inhoud van het rapport en staan gekozen volksvertegenwoordigers en belanghebbende organisaties als het Graetheidecomité, Milieufederatie en betrokken gemeentebesturen met de mond vol tanden omdat ze alleen kunnen afgaan op perspublicaties.

Om deze redenen verzoekt de GroenLinksfractie het College om het rapport openbaar te maken zodat een ieder over gelijke informatie beschikt en zich kan voorbereiden op een inhoudelijke beoordeling. Samen met een later door het College uit te brengen bestuurlijke reactie kan dan in samenhang daarmee een inhoudelijke en politieke beoordeling plaats vinden. We dringen aan op een spoedige reactie en als het College zou weigeren het rapport openbaar te maken zouden we gaarne een nadere motivatie daarover ontvangen.