Grote maatschappelijke impact met zonnepanelen op schooldaken

Tijdens de laatste raadsvergadering over de begroting werd de GroenLinks fractie door het college op één thema snel op haar wenken bediend; indien mogelijk gaan er zonnepanelen op schooldaken in Sittard-Geleen gerealiseerd worden via de stichting Schooldakrevolutie.

Citaat van GroenLinks fractievoorzitter Math de Loo tijdens de algemene beschouwingen hierover: ‘De Stichting Schooldakrevolutie weet te melden, dat er een fonds beschikbaar komt, waarmee 6000 scholen binnen vijf jaar zonnepanelen hebben. Ik roep het college dan ook op, om op de meest korte termijn alles in het werk te stellen om deze buitenkans te benutten, zodat zowel het milieu als het onderwijs hier zo snel mogelijk van kunnen profiteren. Ik ga er graag van uit, dat daar geen motie voor aan te pas hoeft te komen’.

Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk (onderwijshuisvesting) gaf als reactie hierop aan dat hij hier graag werk van zal maken en op zeer korte termijn met in aanmerking komende schoolbesturen in gesprek gaat over mogelijkheden om hierin te participeren.

Toelichting: Nederland telt ongeveer 7500 basisscholen en middelbare scholen. De stichting Schooldakrevolutie heeft dit jaar 100 miljoen opgehaald om in 2020 de helft van de geschikte basisscholen en middelbare van zonnepanelen te voorzien, waarnaast tevens besparingen worden ingezet voor duurzame lesprogramma's.De stichting is een initiatief van Urgenda, Sungevity en NL2025.De missie van deze stichting? Zonnestroom is groen, goedkoop en onuitputtelijk. Precies de reden dat Schooldakrevolutie groene stroom van eigen schooldak tot nieuwe sociale norm wil maken. Zij zien een schooldak vol zonnepanelen als opstap voor verdere verduurzaming van het schoolgebouw - èn bewustwording bij de generatie van de toekomst.