In het oude Limbrichterveld in het stadsdeel Sittard resteren nog 56 woningen van de in 1921 gebouwde Sjpaorkolonie. Deze wijk maakt deel uit van een internationale bouwtraditie uit het begin van de twintigste eeuw waarbij er goede woningen gebouwd werden voor arbeiders in de vorm van tuindorpen. Onder bewoners is onrust ontstaan over de toekomst van deze wijk nu eigenaar “Zo Wonen” heeft aangekondigd leegkomende woningen niet meer te verhuren.
In 2003 is de gemeente Sittard-Geleen gestart met een procedure om te bezien of deze karakteristieke wijk aangewezen kan worden tot beschermd stadsgezicht. En daarmee zou de wijk behouden kunnen blijven. In dat kader is in 2005 een uitvoerige waardenrapportage verschenen waarin de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden in kaart zijn gebracht. Onduidelijk is hoe het met de voortgang van deze procedure staat.
Bewoners hebben in een brief aan de gemeenteraad begin mei hun ongerustheid uitgesproken over een besluit van de eigenaar “Zo Wonen” om leegkomende woningen niet meer te verhuren. Het zijn woningen met een interessante geschiedenis die vandaag met de nodige creativiteit, woonmotivatie en inzet nog steeds veel woonplezier kunnen geven.
Door het besluit van Zo Wonen ontstaat er leegstand en dat kan leiden tot dreigende verpaupering.
GroenLinks heeft dit signaal van bewoners opgepakt en raadslid Jan Muijtjens heeft bij het College van B&W mondelinge vragen ingediend voor het vragenhalfuurtje van de raadscommissie Stad op donderdagavond 24 mei a.s. GroenLinks wil van het College weten wat de stand van zaken is in de procedure om deze wijk aan te wijzen tot beschermd gezicht. Die procedure sleept al jaren en we roepen het College op te bevorderen dat hierover snel een besluit genomen kan worden.
Voorts vraagt GroenLinks het College om een overleg te starten met Zo Wonen en een bewonersafvaardiging met als doel om de onrust weg te nemen en het beleid erop te richten om, in afwachting van besluitvorming over deze wijk tot mogelijk beschermd gezicht, woningen tijdelijk te verhuren om leegstand te voorkomen.
“Men streefde naar de aanleg eener kolonie van goede woningen voor arbeiders en beambten, een prettige, frisse omgeving te scheppen waar elke benauwdheid van smalle straten of eng gebouwde huizen plaats moet maken voor licht en lucht, zulks met een betaalbare huur!” (Omschrijving uit de doelstelling bij de bouw van deze wijk)