Gisteren is een landelijk onderzoek van de SP openbaar geworden naar de beloning van thuiszorgbestuurders. Daaruit is gebleken dat 40% van de bestuurders in de Thuiszorg afgelopen jaar méér salaris heeft ontvangen dan dat van de Minister President (€ 186.000) en nog eens 12% méér verdienen dan de Minister van Volksgezondheid (€ 169.000). Voorts blijkt uit het landelijke onderzoek dat er instellingen zijn welke volstrekt niet open zijn over de betaling van hun bestuurders en er constructies worden toegepast waarbij via BV’s betalingen worden gedaan aan bestuurders.

Terwijl er in deze sector voor de werkers in de Thuiszorg en de cliënten, vanwege de opgelegde marktwerking en daaruit voortvloeiende fusies, de nodige onrust heerst en er zelfs sprake is van salarisverlagingen voor de dagelijkse werkers, acht GroenLinks het onaanvaardbaar dat er onder een grote groep bestuurders sprake is van steeds hogere salarissen! In de tabellen behorend bij het rapport kwamen we ook Groene Kruis Domicura tegen, een van de zorgleveranciers in onze gemeente, als éen van de vele instellingen met salarissen boven de gewenste norm.

Al jarenlang vindt een Kamermeerderheid dat in de (semi) publieke sector het salaris van een Minister als maximum moet worden gehanteerd. Helaas laat men ook al jaren na zodanige (wettelijke) maatregelen te nemen dat dit ook afdwingbaar is. De GroenLinksfractie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen wil bevorderen dat we als lokale overheid in de aanbestedingsvoorwaarden om zorg in te kopen van Thuiszorginstellingen een aantal heldere eisen gaan opnemen als voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor zorgcontracten met de gemeente:

  • Het stellen van een keiharde bovengrens voor de beloning van bestuurders, waarbij het salaris van de Minister als bovengrens gaat gelden
  • Het verplicht stellen van openheid over de salariëring van bestuurders en managers, inclusief bonussen. Indien die openheid ontbreekt wordt geen contract aan zo’n instelling verleend.

Gezien bovenstaande hebben we als GroenLinks de volgende vragen gesteld aan het College van B&W:

  • Heeft het College van B&W inzicht in de salarissen van bestuurders bij zorginstellingen welke voor onze gemeente huishoudelijke hulp aanbieden? Zo ja kunt u ons daarvan een overzicht verstrekken? Zo nee, wilt u nagaan wat de salarissen zijn bij de zorginstellingen waarmee we als gemeente contracten hebben lopen?
  • Indien blijkt dat bij een of meerdere van deze zorginstellingen salarissen betaald worden die boven de norm van een Minister salaris uitgaan wil het College dan in een publieke oproep er met klem op aandringen om zo snel mogelijk deze norm als bovengrens te gaan hanteren?
  • Ziet het College mogelijkheden om, als landelijke wetgeving uitblijft, bij een nieuwe aanbesteding (samen met andere gemeenten in Zuid-Limburg, voorzien in het najaar van 2009) de door ons genoemde twee voorwaarden gericht op een bovengrens aan salariëring en volstrekte openheid als eis op te nemen om in de toekomst nog voor contracten met de gemeente Sittard-Geleen in aanmerking te kunnen komen? Zo nee waarom niet?

In afwachting van uw antwoorden,

Gemeenteraadsfractie GroenLinks,

Jan Muijtjens, fractievoorzitter

Carla Janssen, fractiewoordvoerder WMO en Zorg