De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) dreigt de jaarlijkse bijdrage van de gemeente Sittard-Geleen van € 28.000 te verliezen en daarmee zal vanaf 2011 het IKL haar werk in onze gemeente moeten staken. GroenLinks fractievoorzitter Frans Benders zal zich sterk maken in het begrotingsdebat om het werk van het IKL voor ons groene buitengebied te behouden.

De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) luidde de noodklok en organiseerde 27 oktober voor raadsleden een informatieavond. De jaarlijkse bijdrage van de gemeente Sittard-Geleen van € 28.000 dreigt weg bezuinigd te worden en daarmee zal vanaf 2011 het IKL haar werk in onze gemeente moeten staken. GroenLinks was op de informatieavond aanwezig en fractievoorzitter Frans Benders heeft kenbaar gemaakt dat GroenLinks in het begrotingsdebat zich sterk zal maken om het werk van het IKL voor ons groene buitengebied te behouden.

Wat betekent het IKL voor ons groene buitengebied?

Het IKL is al vele jaren in tal van Limburgse gemeenten actief op het gebied van landschapsbeheer, soortenbescherming en cultuurhistorische buitenplaatsen. Ook in Sittard-Geleen! Tot nu toe werd de financiering geregeld via de budgetten van Landschapspark de Graven en die hebben aangekondigd vanaf 2011 dat niet meer te doen. De provincie legt bij iedere gemeentelijke euro voor het IKL een euro bij waarmee met het budget van 28.000 euro er in Sittard-Geleen 56.000 beschikbaar is. Bij het wegvallen van de gemeentelijke subsidie komt ook de provinciale verdubbeling te vervallen.

Tijdens de informatieavond werd duidelijk gemaakt wat het IKL met dit geld in Sittard-Geleen doet. Een aantal voorbeelden:

  • In het kader van landschapsbeheer 670 meter heg in Holtum, bosrandbeheer Munstergeleen en hellingbos Kingbeek, onderhoud graften, aanplant 55 hoogstambomen, snoei van ruim 500 hoogstambomen en het beheer van de fraaie struinboomgaard Lahrhof
  • Historische buitenplaatsen als kasteel Obbicht en Millen
  • Bevorderen vrijwilligerswerk en burgerparticipatie met lokale vrijwilligersgroepen IVN, zes basisscholen hebben een landschapselement geadopteerd en werken hier jaarlijks met kinderen aan onderhoud, invulling maatschappelijke stages voor Da Capo College en Trevianum

Het IKL wist heel duidelijk te maken dat ze als kenniscentrum en uitvoerder van onschatbare waarde is voor het landschapsbeheer in ons groene buitengebied. Als dit wegvalt dreigt verschraling en is er geen sprake meer van een integrale en planmatige aanpak en gaat opgebouwde kennis en netwerken verloren.

Bij de informatieavond waren betrokken mensen o.a. van IVN en cultuurhistorische verenigingen, enkele eigenaren en de nodige politici aanwezig. Vanuit de raad van Sittard-Geleen waren de fracties van GroenLinks, CDA, Stadspartij en SP aanwezig. Helaas ontbraken de andere fracties. Aan het slot daagde de directeur van het IKL Limburg de aanwezige politici uit wat ze op basis van de verkregen informatie wilden gaan ondernemen om te voorkomen dat het IKL in Sittard-Geleen haar jarenlange inzet zal moeten staken.

GroenLinks fractievoorzitter Frans Benders liet de aanwezigen weten dat hij op grond van de nuttige informatie zich in de gemeenteraad sterk zou gaan maken om in het Begrotingsdebat voor 2011 alsnog gelden vrij te maken om het werk van het IKL voor beheer van onze groene buitengebieden te behouden: “GroenLinks zal haar stinkende best doen om daar structureel geld op de begroting voor vrij te maken”. De SP sloot zich hier direct bij aan. Ook de Stadspartij liet weten dat ze van mening waren dat het IKL werk voor de stad behouden moet blijven. CDA woordvoerder Salden liet weten de informatie mee te nemen naar zijn fractie en voegde daar aan toe dat goed rentmeesterschap ook iets te betekenen heeft voor landschapsbeheer.

Op grond van deze reacties zal duidelijk zijn dat het werk van het IKL onderwerp wordt bij de komende begrotingsdebatten en het B&W besluit om de subsidie stop te zetten ter discussie komt. De inzet van GroenLinks zal erop gericht zijn structureel minimaal 20.000 voor het IKL vrij te maken zodat ook in tijden van onontkoombare bezuinigingen verantwoord landschapsbeheer met de inzet van zoveel vrijwilligers en de makelaarsrol van het IKL behouden kan blijven. Een groene en aantrekkelijke leefomgeving is het méér dan waard ons daar als groene partij sterk voor te maken!