Persbericht en motie gezondheidsbeleid en armoede.

GroenLinks zal in de komende raadsvergadering haar uiterste best doen, om voor mensen die in armoede leven een beter gezondheidsperspectief te bieden.

De GGD heeft in samenspraak met de 18 Zuid-Limburgse gemeenten beleid ontwikkeld, om de achterstand die Limburg ten opzichte van de rest van Nederland heeft, in te lopen. Hiervoor zet men in op drie speerpunten: gezonde jeugd, gezonde wijk en aandacht voor kwetsbare personen.

Volgens raadslid Math De Loo zijn dat belangrijke thema’s, maar hoort daar zonder meer ook het armoedevraagstuk bij: “Onderzoeken laten zien, dat het gezondheidsperspectief en de levensverwachting van mensen in armoede beduidend lager zijn, dan voor mensen die het financieel beter hebben. Het ophoesten van de zorgpremie is vaak al een hell of a job. De aanvullende verzekering is al helemaal onbetaalbaar. Zorg mijden is dus vaak geen keuze, maar wordt ingegeven door geldgebrek.”

Math De Loo vervolgt: “Helaas is de rijksoverheid daarvoor grotendeels verantwoordelijk, maar wat we lokaal kunnen doen moeten we niet nalaten. Ik doe dan ook een oproep aan de bestuurders, om zowel regionaal als binnen onze gemeente  met aanvullend beleid en concrete voorstellen te komen, zodat iedereen volwaardig mee kan doen in de inhaalslag naar een betere gezondheid.”

Motie Gezondheidsbeleid en Armoede.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen, in vergadering bijeen op 29 september 2016, gehoord de discussie over het raadsvoorstel “Regionale nota gezondheidsbeleid 2016-2019”

Constaterende dat

  • Er een regionale nota gezondheidsbeleid tot stand is gekomen door samenwerking van de Zuid-Limburgse gemeenten onder redactie van de GGD Zuid-Limburg.
  • De nota op 4 juli jl. is vastgesteld door de portefeuille houdende wethouders van de achttien gemeenten in Zuid-Limburg tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van de GGD.
  • De ambitie zoals in de nota verwoord is het inlopen van de gezondheids-achterstanden ten opzichte van het Nederlands gemiddelde.
  • De doelen zijn om zichtbaar in te lopen op de bestaande achterstanden in de levensverwachting en om in te zetten op een stijging van de ervaren gezondheid.

Overwegende dat:

  • Uit onderzoek is gebleken, dat mensen in armoede een minder gunstig gezondheidsperspectief en een lagere levensverwachting hebben.
  • Er in de nota gezondheidsbeleid nauwelijks aandacht is voor de correlatie tussen armoede en gezondheid.
  • De ambitie en de doelen van het gezondheidsbeleid beter bereikbaar worden, als de negatieve gevolgen van armoede op gezondheid kunnen worden teruggedrongen.

Roept het College op:

  • Bij het Algemeen Bestuur van de GGD Zuid-Limburg te bevorderen, dat het aspect armoede en gezondheid meer nadruk krijgt en daarvoor aanvullend beleid wordt ontwikkeld.
  • Lokaal aanvullend beleid te ontwikkelen, zodanig dat het aspect armoede en gezondheid concreet gestalte krijgt.
  • De gemeenteraad te rapporteren over de door het college in dit verband verrichte inspanningen en bereikte resultaten.

Indiener:                                  

Math De Loo, GroenLinks.