In het recent voor inspraak aangeboden Duurzaamheidsplan missen we informatie over het in Heerlen succesvol opgestarte Mijnwaterproject. Naar de mening van GroenLinks ligt er een unieke kans om vanuit ons mijnverleden een bijdrage te leveren aan duurzame energie!
In Heerlen heeft men inmiddels 5 jaar onderzoek afgerond naar de mogelijkheden van het gebruik van mijnwater als duurzame energiebron. Het mijnwater dat diep in de mijngangen staat heeft een temperatuur van dertig graden. Dit door de aarde zelf opgewarmde mijnwater blijkt goed bruikbaar voor de verwarming van gebouwen. In Heerlen vond begin oktober een internationale conferentie plaats over mijn-water energie. Het Mijnwaterproject kan een schakel vormens tussen het mijnverleden en de toekomst van de stad.
Op het gebied van duurzame energie hebben we een opgave om in het jaar 2010 in Sittard-Geleen 10% van het energieverbruik duurzaam te laten zijn. We zijn daarmee door jarenlange inzet een eind op weg. Projecten als de biomassacentrale, warmtepompprojecten, zonneboileracties en energiebesparingsteams in de wijken. Maar willen we de taakstelling geheel halen en voor de periode 2010-2020 toewerken naar een noodzakelijke ambitie van het Klimaatakkoord om het aandeel van duurzame energie te verhogen naar 20%, dan is er nog veel te doen!
GroenLinks wil onderzoek naar bruikbaarheid project in onze stad
De gemeente Sittard-Geleen heeft een fors ambitieniveau op het gebied van duurzame energie. En dat is met de klimaatcrisis ook van groot belang. In onze gemeente liggen diep onder de grond vele tientallen kilometers aan mijngangen van de voormalige Staatsmijn Maurits. Ook deze zullen grotendeels vol gelopen zijn met water dat net als in Heerlen ook hier een temperatuur zal hebben van zeker dertig graden. De GroenLinksfractie wil het College van B&W vragen in contact te treden met het Heerlende Mijnwaterproject om te bezien of we dit niet kunnen uitbreiden naar onze stad voor de mijngangen van de Staatsmijn Maurits.
Een dergelijk mijnwaterproject en daarvoor noodzakelijke investeringen dragen bij aan de gewenste inzet voor duurzaamheid en innovatie en kunnen daarmee wellicht op mede subsidiëring rekenen van Europese, landelijke en/of provinciale fondsen. Actieve participatie van DSM en Sabic zou nagestreefd moeten worden en hun medewerking zal ook van belang zijn omdat eventuele pompinstallaties op het Chemelot-terrein een plek zouden kunnen krijgen.
GroenLinks heeft heden in een brief aan het College van B&W deze opgeroepen om dit thema op te pakken en het een plek te geven in de nu ter inspraak voorliggende Duurzaamheidsplan.
Jan Muijtjens
fractiewoordvoerder Milieu & Energie
06 - 23559780