Van de kant van onder andere GroenLinks werd een aantal vragen gesteld aan wethouder Lebens, onder meer over de vertraging van het opgaan van muziekschool Artamuse in De Domijnen.
Die vertraging heeft volgens de wethouder niet geleid tot extra benodigd budget. GroenLinks wil echter graag weten hoeveel het uitstellen van het opgaan van Artamuse in De Domijnen extra kost ten gevolge van extra inhuur van tijdelijk personeel en het door beide partijen inwinnen van juridisch advies.
Die vraag is onderdeel van een aantal schriftelijke vragen aan het College van B&W die door fractieleider Kim Schmitz van GroenLinks zijn ingediend aangaande De Domijnen.
Die vragen betreffen niet enkel de vertraging rond het opgaan van Artamuse in De Domijnen en de extra kosten. Andere vragen betreffen de wachtgeldregeling, het frictiebudget, het sociaal plan, de pensioenvoorziening, de regeling van de medezeggenschap, het aanbestedingsprotocol, de ontwikkeling van de bezoekersaantallen van stadsschouwburg en museum, de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon voor het personeel, en de hoogte van het ziekteverzuim. Verder wil de fractie graag weten in hoeverre de boogde bezuinigingen en efficiëncy-voordelen, de verbreding van het aanbod en de vergroting van de te leveren kwaliteit worden gerealiseerd.
De fractie van GroenLinks vindt de beantwoording op haar vragen over het cultuurbedrijf De Domijnen onvoldoende en heeft daarom de volgende aanvullende vragen gesteld aan het college:
- In het memo van wethouder Lebens wordt gesteld dat de vertraging niet heeft geleid tot extra benodigd budget. Dat is prima, maar niet het antwoord waar ik naar heb gevraagd. Ik vraag mij namelijk af wat het uitstellen van de implementatie van Artamuse in De Domijnen gewoonweg kost en hoezeer dit ten koste van het reguliere budget is gegaan? Denk hierbij aan door beide partijen ingewonnen juridisch advies, het langer aanblijven van de interim-directeur van Artamuse, de inhuur van (interim-) afdelingshoofden etc. bij de Domijnen enz. U zou me een plezier doen door een gespecificeerde kostenberekening op te stellen.
- Bij de loskoppeling Artamuse-Gemeente Sittard-Geleen van zo’n 6 jaar geleden zijn geen afspraken gemaakt over eventuele wachtgeldverplichtingen. Wel heeft de gemeente Sittard-Geleen in het kader van de subsidieregelingen beslist dat geen ww- of wachtgeldverplichtingen meer gesubsidieerd zouden worden. Gaat de gemeente, als zijnde subsidieverstrekker, een storting doen ter compensatie van de wachtgeldverplichting van Artamuse wanneer deze niet uit de eigen middelen van Artamuse kan worden gefinancierd? Over welk bedrag spreken we eigenlijk? Zijn deze bedragen al meegenomen in de berekeningen van De Domijnen?
- Tevens heeft de gemeente Sittard-Geleen met het oog op de totstandkoming van het cultuurbedrijf geen frictiebudget beschikbaar gesteld, noch voor de Domijnen, noch voor Artamuse in het kader van de sanering van de lege docenturen. Met name dit laatste is een nadrukkelijk punt van aandacht. Overigens maken de met de lege docenturen samenhangende salariskosten wel onderdeel uit van de concept meerjarenbegroting van de Domijnen. Er zijn dus wel middelen beschikbaar en voorzien, maar wat is de status hiervan? In hoeverre zullen/kunnen deze aangewend worden voor de effectuering van de met de sanering van de lege docenturen samenhangende meerjarige verplichtingen? Dit laatste als uitvloeisel van de van toepassing zijnde rechtspositie van de medewerkers van Artamuse, zijnde de CAR/UWO, die ook voor de ambtenaren van de gemeente Sittard-Geleen geldt. Ook voor die groep wordt de CAR/UWO toch nageleefd, inhoudende dat eventuele wachtgeldverplichtingen uit de eigen middelen van de gemeente voldaan worden; de gemeente is immers – evenals Artamuse – zgn. eigen risicodrager, hetgeen betekent, dat deze organisaties zelf evt. wachtgeld- of ww-verplichtingen voor eigen rekening dienen te nemen. Graag een uitleg òf en waarom daar betreffende de medewerkers van Artamuse van zal worden afgeweken.
- Is er al een pensioenvoorziening voor het huidig en toekomstig personeel van De Domijnen?
- Hoe wordt de rechtspositie van de medewerkers binnen de Domijnen geborgd en wat is de huidige stand van zaken betreffende het Sociaal Plan van de gemeente Sittard-Geleen (afdelingen Stadsschouwburg, museum het Domein en het Euregionaal Historisch Centrum?
- Hoe is de medezeggenschap geregeld, m.n. gezien de overgangsfase waarin de Domijnen zich in relatie tot de aansluitende organisaties zich bevindt.
- Wat is de juridische status van Biblionova, de Stadsschouwburg, museum het Domein en het Euregionaal Centrum in relatie tot de Domijnen en wat betekent dit voor de rechtspositie van de medewerkers nu en na de instroom in de Domijnen?
- Is bij het verstrekken van de gemeentelijke subsidies aan De Domijnen als voorwaarde gesteld dat De Domijnen het gemeentelijk aanbestedingsprotocol toepast bij opdrachten die in het kader van de subsidie worden verstrekt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, houdt De Domijnen zich aan deze voorwaarde?
- Graag ontvangen we (kan ook in het jaarverslag) een overzicht van de jaarlijkse bezoekersaantallen van zowel de Stadsschouwburg als museum De Domijnen (Het Domein) en de bibliotheek Biblionova vanaf 2012 tot nu.
- In het memo wordt gesteld dat inherent aan een veranderingsproces is dat dit enige onrust onder het personeel met zich meebrengt. Waar kan het personeel nu terecht met deze gevoelens van onrust? Kan men bijv. bij een vertrouwenspersoon terecht. Graag zou ik toch – vooruitlopend op het jaarverslag - nader inzicht willen in de ziekteverzuimcijfers en een analyse daarvan.
- Wat zouden de gevolgen zijn voor de Domijnen als de gemeenten Stein en Beek zouden besluiten zich t.z.t. terug te trekken?
- Hoe kan het dat de wethouder in Mei 2015 meldt dat Artamuse klaar is voor implementatie in De Domijnen, maar er in de maanden daarna afwijkende danwel aanvullende eisen aan Artamuse zijn gesteld?
- In de aanloop tot de samenvoeging van de vijf cultuurinstellingen heeft een interim-ambtenaar van onze gemeente een sleutelrol gespeeld. Inmiddels is zij niet langer aan de gemeente verbonden, maar naar onze informatie wordt zij wel incidenteel door de directeur-bestuurder ingehuurd (bijvoorbeeld in het overleg tussen de directeur-bestuurder en de RvT). Zij was nog niet weg of haar echtgenoot, waarmee ze samen het bedrijf 'Van Rijn Project en Beleid' runt, was al benoemd tot hoofd bedrijfsvoering van De Domijnen.Wat vindt de gemeente van deze bijzondere gang van zaken bij De Domijnen?
- Vanuit het veld bereiken ons vragen over de toegevoegde waarde van de Domijnen: levert dit bezuinigingen, efficiëncy-voordelen, verbreding van het aanbod en vergroting van de te leveren kwaliteit op?
De fractie van GroenLinks ziet de antwoorden met belangstelling tegemoet.