Na het zorgpremie-oproer van de mondige middenklasse paste kabinet Rutte-Asscher snel haar plannen aan. Maar de gemeentes moeten straks wel grote bezuinigingen op de thuiszorg en dagbesteding doorvoeren. Dat heeft niet alleen financiële gevolgen voor de gemeente Sittard-Geleen, maar vooral een enorme impact op de meeste kwetsbare inwoners van onze stad en de medewerkers van de huishoudelijke zorg.
Veel plannen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 zijn nog niet concreet uitgewerkt en ook na het debat over de regeringsverklaring is nog lang niet duidelijk wat deze plannen gaan betekenen voor de burgers van Sittard-Geleen die nu of de komende jaren hulp of zorg nodig hebben.
Wel weten we dat het kabinet 75% wil korten op de huishoudelijke zorg, de dagbesteding volgend jaar wil afschaffen of in ieder geval fors beperken voor die in 2015 naar de gemeenten gaat en wil korten op de jeugdzorg. Heeft het kabinet straks net zo veel compassie met diegenen die deze veranderingen het hardst treffen als met de middenklasse of laat het kabinet hen vallen en moeten gemeenten het vuile werk zelf opknappen?
In 2015 gaan een aantal belangrijke taken over uit de AWBZ naar de gemeentes: de ondersteuning, begeleiding en verzorging. Daar valt bijvoorbeeld onder meer de dagbesteding voor psychiatrische cliënten, mensen met een verstandelijke beperking en demente ouderen onder; dagbesteding die mantelzorgers enorm kan ontlasten in de dagelijkse zorg. Het regeerakkoord is hierover stellig en hard: “aanspraken worden beperkt, dienstverlening wordt versoberd.” Dat betekent in de praktijk dat gemeentes deze zorg wel moeten verlenen, maar met veel minder geld.
Daarnaast verdwijnt driekwart (!) van het WMO budget voor huishoudelijke hulp. Het kabinet wil dat gemeentes alleen nog maar hulp bij huishouden verlenen aan mensen met een minimuminkomen. Maar het grootste deel van de mensen die hulp bij huishouden krijgen, heeft nu al een laag inkomen. Die worden dus ook onvermijdelijk getroffen. Ook zullen honderden thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen of aanzienlijk minder loon ontvangen voor gedane arbeid. Helaas heeft Abvakabo een kort geding verloren en oordeelt de rechter dat : “Een drastische verlaging van het inkomen van thuishulpen acceptabel is in een tijd waarin gemeenten op de uitgaven voor zorg bezuinigen”.
Ook de gemeente Sittard-Geleen moet straks de schaarste gaan verdelen over de meest kwetsbare burgers. Onze gemeente, en niet het kabinet, moet straks de harde keuzes gaan maken. Want wat kan je nog doen met een kwart van het budget voor hulp bij huishouden? Wie heeft er nog recht op dagbesteding? Wel de verstandelijk beperkten, en niet de demente ouderen? Of juist de psychiatrische patiënten? Zeg het maar?!
De fractie van GroenLinks maakt zich nu al ernstige zorgen en heeft daarom de volgende vragen aan het college van Sittard-Geleen gesteld.