Niet alleen het basisakkoord liet een scherpe bocht naar rechts zien, maar ook het voorliggende coalitieakkoord en de samenstelling van nieuwe coalitie laat deze scherpe bocht naar rechts zien. Vorige week donderdag heeft GroenLinks al helder en duidelijk aangegeven waarom we pasten voor het basisakkoord. Een hoofdlijnenakkoord met accenten die niet de onze waren; veel aandacht voor stenen, verhuizingen van ambtenaren en raad, zaken die een extra bom duiten kosten.

En geld, dat is nu net iets waarvan we eigenlijk zeker weten dat we er te weinig van hebben. Maar goed, de nieuwe coalitie weet precies waar er geld te halen valt, namelijk in het onderhoud openbare ruimte, 10% en nogmaals 8% bezuinigingen op de instellingen die onder andere professionele ondersteuning geven aan mensen die hulp nodig hebben èn ook de vrijwilligersorganisaties in de sociale sector worden niet ontzien.

GroenLinks had graag gezien dat bestaand beleid werd voortgezet en de nieuwe accenten met name betrekking zouden hebben op de grote veranderingen die ons te wachten staan. Veranderingen die immers gepaard gaan met grote landelijke kortingen. En nee, dat is geen doemdenken van GroenLinks, dat is realiteit. Hoe zorgt de gemeente Sittard-Geleen voor excellente jeugdzorg aan kwetsbare kinderen, hoe zorgt de gemeente ervoor dat iedereen naar eigen vermogen kan participeren, kwalitatieve zorg krijgt en er niet nog meer kinderen zullen opgroeien in armoede?

Tot onze verbazing wordt er geen structureel geld ingezet voor mensen die zorg nodig hebben: jongeren, ouderen, gehandicapten, minima, mensen die er door een opeenstapeling van problemen zelf en alleen er niet meer uitkomen. Nee, deze coalitie legt de prioriteit bij onder andere Brainport. Daar wordt WEL structureel geld voor vrij gemaakt; van 6 ton naar 1,6 miljoen komend jaar, oplopend naar bijna 3 miljoen over een paar jaar. Lokaal overheidsgeld dus dat via Brainport terecht komt bij de grote multinationals in onze regio. Multinationals die geld zat hebben en niet door de lokale overheid financieel gepamperd hoeven te worden. Mhhhhmmm......, multinationals als bijvoorbeeld Sabic meer geld toeschuiven of investeren in de ontwikkeling van voorzieningen waar burgers die zorg nodig hebben gebruik van kunnen maken.....ik zou het wel weten.....

Tevens vroeg GroenLinks meer aandacht voor natuur- en milieubeleid en net als D66 en PvdA aandacht voor meer duurzaamheid. Meneer Lebens antwoordde hierop dat duurzaamheid geen afzonderlijke paragraaf was, omdat het een integraal onderdeel is. Het is een vanzelfsprekendheid; er hoeft niet telkens aandacht voor worden gevraagd. Fijn, voorzitter, te gek eigenlijk! Je kunt je nu wel afvragen hoeveel het kopje Duurzaamheid en Milieu in het coalitieakkoord politiek gezien dan waard is, het was toch immers al vanzelfsprekend, maar ik kan me voorstellen dat het voor een aantal partijen goed voelt dat dit hun “inbreng” is in het coalititieakkoord.

Veel meer veranderingen/inbreng in het coalitieakkoord hebben we tot onze spijt ook niet kunnen vinden. Oh ja, op pagina 3, laatste alinea heb ik de markerstift ook nog mogen gebruiken om verschillen te markeren. Daar staat nu het volgende citaat: “Voor onderwerpen die niet expliciet aan bod komen geldt dat wij het hierover eerder vastgestelde beleid respecteren en voortbouwen op de ingezette lijn, zoals beschreven in het overdrachtsdossier”. Dusssss…..er wordt op veel gebieden vast gehouden aan bestaand beleid en sommige zaken zijn zo vanzelfsprekend dat ze eigenlijk niet eens benoemd hoeven te worden in een akkoord. Daar kunnen en zullen we als niet-coalitie partij nog vaak aan refereren!

Ja, u hoort het goed, niet-coalitie partij. Afgelopen week werd ik als lijsttrekker uitgenodigd deel te nemen aan een niet-coalitie overleg. Voorzitter, dat –niet coalitie- klonk ons positief in de oren (dat kan ook komen omdat het nog wennen is niet van de coalitie deel uit te maken, maar goed). Nee, serieus….. dat klinkt ons positief in de oren omdat het in feite in twee woorden omschrijft hoe GroenLinks de komende 4 jaar toch de samenwerking zal opzoeken. Wij willen optimaal gebruik maken van het feit dat de gemeenteraad volgens dit coalitieakkoord nog meer ruimte krijgt voor eigen initiatief en debat. Wat dat betreft nodigt dit akkoord in de ogen van GroenLinks inderdaad uit om te komen met HEEL VEEL eigen ideeën ;-) en constructief, ook als niet-coalitie partij, mee te denken en te faciliteren.

Ten slotte wil ik het nieuwe college succes toewensen en spreek ik de hoop uit dat de menselijke maat leidend mag zijn en niet de prestigedrang. De fractie van GroenLinks onderschrijft heel wat punten uit het coalitieakkoord maar helaas teveel niet om akkoord te kunnen gaan.