In de gemeenteraadsvergadering van 25 september is het ondernemingsplan van het nieuwe cultuurbedrijf De DoMIJNen behandeld. Volgens GroenLinks en alle andere oppositiepartijen was het ondernemingsplan en de financiële onderbouwing daarvan nog niet klaar om in de raad te behandelen, omdat er niet voldoende draagvlak voor is bij de betrokkenen. Ook maken we ons zorgen over de status van Het Domein als toonaangevend centrum voor hedendaagse kunst in de toekomst. Zie ook dit artikel in cultuurtijdschrift Zuiderlucht.

De bijdrage van GroenLinks bij het vaststellen van de agenda:

De fracties DNA, OPA, Stadspartij, SP en GroenLinks vinden dat besluitvorming over agendapunt 17 Ondernemingsplan Cultuurbedrijf en financiële consequenties uitgesteld moet worden. Het proces rondom de besluitvorming is namelijk onzorgvuldig verlopen. Herhaaldelijk is daar door de fracties DNA en GroenLinks op gewezen. Herhaaldelijk is daar niets mee gedaan….

Voorzitter, In het ondernemingsplan wordt met nadruk vermeld dat steun en draagvlak cruciaal zijn voor het slagen van het plan. In het plan en tijdens de commissievergadering werd ook steeds gezegd dat er vanuit het werkveld, instellingen en werknemers draagvlak is….. Maar dat lijkt helemaal niet waar te zijn; vrienden en sponsoren van Het Domein presenteren een alternatief plan omdat ze vrezen voor het voorbestaan van Het Domein hedendaagse kunst, meer dan 200 prominenten uit de kunst- en cultuurwereld ondertekenden de oproep aan het college, meerdere werknemers en vrijwilligers kloppen bij raadsleden aan om hun ongerustheid te uiten, een facebookpagina gericht op het behoud van Museum Het Domein heeft al bijna 500 likes….

Voorzitter, dat is geen draagvlak! In ieder geval niet het draagvlak dat een majeur plan van 37 miljoen verdient. Dit college heeft tegen alle advies in besloten de besluitvorming door te zetten en de kritiek naast zich neer te leggen en de expertise van een werkelijk imposant rijtje sleutelfiguren uit het culturele veld niet te willen gebruiken om tot een beter plan te komen. De fracties DNA, OPA, Stadspartij en GroenLinks willen uitstel van besluitvorming zodat al die honderden mensen die zeggen:” Het moet beter, het moet anders” gehoord kunnen worden en de raad een echt weloverwogen besluit over de inhoud kan nemen. Voorzitter, ik stel namens de fracties DNA, OPA, Stadspartij, SP en GroenLinks voor agendapunt 17 van de agenda te verwijderen en middels een hoofdelijke stemming het oordeel van alle raadsleden over dit voorstel te peilen.

De bijdrage van GroenLinks bij de behandeling van het ondernemingsplan:

Voorzitter, Eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden hebben de vijf coalitiepartijen hier vol trots het coalitieakkoord gepresenteerd. Een coalitieakkoord waarin ze kiezen voor een bestuursstijl die uitnodigend en verbindend zou zijn, die zou vertrekken vanuit vertrouwen. Meer dialoog aan de start van nieuwe plannen door middel van BEGINSPRAAK…..

En nu, voorzitter, Nu sta ik hier en vraag ik me hardop af hoe het nu toch kan dat dit college bij het eerste majeure stuk; een stuk waar we het over 37 miljoen hebben; een stuk dat veel stof doet opwaaien en onrust veroorzaakt; een stuk waarbij ernstige twijfel over het draagvlak is ontstaan; Dat juist nu dit college er al voor kiest geen beginspraak toe te passen; helemaal niet uitnodigend en verbindend te zijn; helemaal niet voor dialoog open te staan. Ze zijn het zelfs uit de weg gegaan!

Een door het college toegezegde themasessie heeft immers nooit plaats gevonden; het stuk is niet eens op de gebruikelijke wijze aangekondigd bij de raadsfracties. Daar waar wij nog allemaal ervan uit gingen dat we het toegezegde conceptplan zouden ontvangen en de kans zouden krijgen vragen te stellen en input te leveren werd plotsklaps het ondernemingsplan gepresenteerd aan de pers. Dat moment was mede het startsein voor raadsleden om binnen slechts 7 dagen hun inbreng voor de commissie te bepalen. En in diezelfde raadscommissie moest ook al worden bepaald of het stuk behandelrijp voor de raad was. En ja hoor, de huidige coalitiepartijen vonden in de commissie unaniem dat het stuk behandelrijp was voor de raad. Een mening die deze coalitie binnen 7 dagen gevormd had….. en waar ze onvermurwbaar de resterende drie weken aan bleef vast houden.

En er is toch op ze ingepraat, voorzitter… Allereerst is de DNA fractie direct in de pen geklommen om vragen te stellen over de ongebruikelijke gang van zaken en het korte tijdsbestek dat ons, volksvertegenwoordigers, wordt gegund om onze mening te vormen; De GroenLinks fractie gaf in de raadscommissie aan dat er procedureel zaken niet goed zijn gegaan; In diezelfde commissievergadering spreken de vrienden en sponsoren van Museum Het Domein hun angst uit en opperen een alternatief plan, volledig uitgewerkt; Meer dan 200 prominenten uit de kunst- en cultuursector roepen het college op in te stemmen met het voorstel tot verzelfstandiging van de afdeling hedendaagse kunst van museum Het Domein; Binnen een mum van tijd zijn er haast 500 likes uitgebracht op een in het leven geroepen facebookpagina die pleit voor het voortbestaan van Museum Het Domein. Nog nooit hebben zoveel betrokkenen bij een plan waar de raad haar oordeel over velt contact gezocht met mij in de hoop gehoord te worden. Er speelt dus nogal wat!

Maar,…… blijkbaar vinden sommigen in deze raad dat je aan dit alles voor bij kunt gaan en stug kunt blijven vasthouden aan je binnen 7 dagen vol onwetendheid genomen besluit. Voorzitter, De GroenLinks fractie heeft WEL geluisterd naar alle kritiek van experts en wil deze NIET naast zich neer leggen. De GroenLinks fractie pleit ervoor nu niet verder te gaan met voorliggend plan, maar een pas op de plaats te maken voor Museum het Domein hedendaagse kunst. Geef de gemeente, geef het cultuurbedrijf, geef het museum, geef het culturele veld een jaar de tijd om met een beter afgewogen plan van samenwerking en efficiencywinst te komen. Zorg dat het plan het draagvlak krijgt dat het verdient! Dan kunnen we instemmen, anders niet. DNA heeft onze visie perfect verwoord in een amendement waar we graag mede-indiener van zijn.