De nieuwe Burgemeester heeft raadsfracties gevraagd om samen met hem een middag plekken in de stad te bezoeken waar de fracties belang aan hechten. Daarmee raakt hij ingewerkt in Sittard-Geleen en kunnen fracties aangeven wat hen bezig houdt.

Donderdagmiddag 7 december bezocht de GroenLinksfractie met onze Burgemeester de Moskee in Sittard en het Jeugd- en Jongerenwerk in Geleen.

Bij de Sittardse Moskee werden we zeer gastvrij ontvangen. Sinds 1980 is er in het stadsdeel Sittard een Moskee en het was met dit bezoek van GroenLinks samen met de Burgemeester voor het eerst in 26 jaar dat een Burgemeester de Moskee bezocht! En daar waren ze heel begrijpelijk trots op en verheugd. De voorzitter van het Stichtingsbestuur heeft ons in een professionele power point presentatie laten zien hoe de Islamitische gemeenschap in het stadsdeel Sittard georganiseerd is en welke activiteiten rond de Moskee allemaal georganiseerd worden. Er is veel aandacht voor integratie en participatie. Een Moskee is méér dan een plek waar men hun geloofsovertuiging beleeft. Er wordt onderwijs gegeven, er vinden activiteiten plaats voor o.a. jongeren en de Moskee werkt samen met de Raad van Kerken en wil vooral participatie van de allochtone arabische gemeenschap in onze stad bevorderen. De GroenLinksfractie was onder de indruk van het werk dat vanuit de Moskee gedaan wordt. Ook voor Burgemeester Sjraar Cox en onze wethouder Berry van Rijswijk was het nuttig kennis te nemen van het werk dat door veel vrijwilligers in en vanuit de Moskee gedaan wordt. Er is in de loop van de jaren een goede band opgebouwd met de buurtbewoners in deze Broeksittardse wijk en de Moskee wordt in de buurt gelukkig volledig geaccepteerd.

Met het door de raadsgriffier georganiseerde busje vertrok de GroenLinksfractie met de Burgemeester vervolgens naar de Geleense wijk Lindenheuvel. Daar werden we ontvangen door jeugdwerkers van onze welzijnsstichting PIW en een groep jongeren. We werden getracteerd op limburgse vlaai en er vond een levendig gesprek plaats tussen de raadsleden, de wethouder jongeren en Burgemeester met de jongerenwerkers en de jongeren die zich de moeite genomen hadden om met ons te praten.
Door de aanwezige jongeren is ons duidelijk gemaakt dat het jeugd- en jongerenwerk in een behoefte voorziet en dat er in onze gemeente echt behoefte is aan versterking van het jeugd- en jongerenwerk. Wethouder Berry van Rijswijk is bezig met een beleidsnota jongeren waarin aangegeven zal worden welke prioriteiten de gemeente komende jaren gaat stellen. In het openhartige gesprek zijn tal van zaken rond jongeren aan de orde gekomen.
De GroenLinksfractie kan met deze informatie komend jaar aan het werk om in de stadsdelen er zorg voor te dragen dat er méér aandacht nodig is voor het jongerenwerk.

Dit soort werkbezoeken blijken heel nuttig te zijn. Burgemeester Sjraar Cox en de GroenLinksfractie kunnen terugkijken op een geslaagde middag waarin we inspiratie hebben opgedaan om als lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders met extra inzet aan de slag te gaan om participatie te bevorderen. Dank aan de vrijwilligers van de Moskee en de mensen van PIW om ons in een kort tijdsbestek te voorzien van veel nuttige informatie!