Kim Schmitz, lid van het eerste uur van de werkgroep Raad 2025, geeft namens de gehele raad een toelichting op het voorstel:
Het verheugt me dat ik namens de gehele raad het woord mag voeren over dit punt. Dank daarvoor. Ik zal het bij een korte toelichting houden.
We beslissen vandaag unaniem te willen gaan voor een nieuwe werkwijze van de raad. Bij deze nieuwe werkwijze van de raad gaat het absoluut niet alleen om het veranderen van de vergadertechniek, maar vooral om het vertrouwen in elkaar en in de voorzitters, hoe in de voorfase door de raad prioriteiten worden gesteld en de wijze waarop inwoners van onze stad meer bij het totale besluitvormingsproces worden betrokken.
De vergadermomenten zullen daarom een meer open karakter krijgen. De drempel wordt lager zodat geïnteresseerden sneller en makkelijker aan het proces kunnen deelnemen. Er wordt kennis gedeeld, er is ruimte voor ontmoeting en verschillende werkvormen komen aan bod. Zo’n avond krijgt daardoor een veel dynamischer, open en moderner karakter dan de vaak statische, lange commissie- en raadsvergaderingen van nu. We zouden zelfs op locatie kunnen vergaderen.
De agenda, de planning zal ook veel flexibeler worden. Eenvoudige zaken kunnen binnen een paar weken worden afgerond. Dat houdt de vaart erin en past ook veel beter in deze tijd. Het zal op veel meer begrip van burgers kunnen rekenen. Daarnaast geeft het ook veel meer ruimte voor actualiteit. Geen raadsleden of burgers die gefrustreerd achter de feiten aanlopen. Nee, speelt er iets, is iets actueel, dan zorgen we dat het snel op de agenda komt en er geen volle maand of soms langer overheen gaat.
Omdat de vergadermomenten een ander karakter krijgen zijn ze bovendien uitermate geschikt meer voor verschillende werkvormen. Natuurlijk houden we de mogelijkheid tot inspraak, maar daarnaast kun je ook denken aan werkvormen als brainstormen, rondetafelgesprekken, zeepkisten enzovoort. Meer dynamisch, maar misschien nog wel belangrijker, meer inspirerend. Zowel voor burgers als raadsleden.
En als we dan toch aan de slag gaan met een nieuwe vergaderstructuur biedt dat ook meer mogelijkheden tot het doen van experimenten in onze stad met als doel de betrokkenheid van burgers te vergroten.
Het zal een proces van onderzoeken, proberen en ervaren worden. Het vraagt een betrokken inzet van zowel raad, het ambtelijk apparaat en het college. Het is echt aan ons om hier de komende jaren verdere invulling aan te geven en het Sittard-Geleense vergaderstelsel ervan te maken. Ik ben in ieder geval razend enthousiast dat we na een lange en intensieve voorbereiding vanavond deze officiële stap in dit proces van verandering zetten .
Kim Schmitz
Fractievoorzitter GroenLinks Sittard-Geleen.