De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de nota Jeugdbeleid een motie van GroenLinks aangenomen over de leerwerkplicht voor jongeren tot 27 jaar. De regering wil dat niemand meer onder de 27 jaar recht heeft op een uitkering. Dat kan een aantal grote nadelige gevolgen hebben.

Jongeren melden zich niet meer waardoor ze uit zicht raken met alle negatieve gevolgen van dien. En er zijn jongeren die onder de 27 al kostwinner zijn met een gezin en na ontslag uit een dienstbetrekking in een situatie belanden dat ze zonder uitkering de vaste lasten niet meer kunnen betalen en snel in schulden belanden.

In het debat over de Jeugdnota heeft GroenLinks raadslid Rosita Custers aandacht gevraagd voor het voornemen van Staatssecretaris Aboutaleb om jongeren tot 27 jaar uit te sluiten van het recht op een bijstandsuitkering. Daarbij wees GroenLinks op de uitspraak van de voorzitter van de Vereniging van Sociale Diensten (Divosa) waarin deze stelde dat de situatie dreigt dat er steeds meer jongeren uit zicht zullen raken en daardoor van goede hulp en begeleiding verstoken zullen zijn.

Natuurlijk is het prijzenswaardig dat er gewerkt wordt om alle jongeren aan een baan of opleiding te helpen. Ook in Sittard-Geleen wordt werk boven uitkering gesteld. Maar er kunnen situaties zijn dat jongeren, en in de leeftijdsgroep tot 27 jaar zijn er ook al heel wat kostwinners met kinderen, waarbij een (tijdelijke) uitkering mogelijk moet blijven. Dat geheel verbieden kan volgens tal van deskundigen forse nadelige gevolgen hebben.

Het College van B&W heeft afgelopen week de aangenomen motie van GroenLinks uitgevoerd en in een heldere brief aan Staatssecretaris Aboutaleb aandacht gevraagd voor de ongewenste neveneffecten van zijn beleidsvoornemen en in kennis gesteld van het gevoelen van onze gemeenteraad om het vangnet van de Wwb voor jongeren te behouden om schuldenproblematiek onder jongeren te voorkomen.