In de wereld van het afval is veel in beweging. Durfkapitalisten hebben op de beurs de afvalverbrander Rijnmond en het afval inzamelingsbedrijf van Gansewinkel opgekocht. Daarmee dreigen slechts enkele spelers op het veld van inzameling en verwerking van huishoudelijk afval een monopolie positie te verkrijgen. Ze willen hoge winsten gaan behalen en die worden dan afgewenteld op de burger via het afvaltarief. Gelukkig heeft het links-lokale College van Sittard-Geleen besluiten in voorbereiding om onze inwoners te beschermen tegen de dreiging van het onnodig opdrijven van de tarieven.

In een themasessie zijn vanavond door het College van B&W de raadsleden bijgepraat over de toekomstige afval inzamelstructuur, de positieve milieu resultaten van het Diftar systeem en hoe we komende jaren de kosten kunnen verlagen en het serviceniveau voor de inwoners kunnen verhogen. Voorts zijn maatregelen in voorbereiding om in het kader van het programma “Schoon, Heel en Veilig” de zwerfvuilproblematiek daadwerkelijk aan te pakken.

Tijdens die bijeenkomst werd ingegaan op recente ontwikkelingen waarbij enkele grote internationaal opererende bedrijven proberen de markt van de inzameling van afval in hun greep te krijgen. En dat betekent volgens de gemeente dat die bedrijven, welke onlangs voor 1,2 miljard euro opgekocht zijn door durfkapitalisten, komende jaren de rekening eenzijdig op het bordje willen leggen van de burgers door hoge inzamelkosten in rekening te gaan brengen om daarmee hun aandeelhouders een hoog rendement te kunnen uitkeren.

Sittard-Geleen heeft gelukkig veel kennis en ervaring in eigen huis op het gebied van afval. De gemeente heeft een sterk relatienetwerk en weet goede milieuprestaties te realiseren. Dat wil de gemeente in het belang van haar inwoners inzetten om de kosten voor de burgers te verlagen en het serviceniveau gelijktijdig te verhogen.

Fractiewoordvoerder Jan Muijtjens sprak namens GroenLinks zijn waardering uit voor de koers welke de gemeente voor ogen staat. In plaats van overlevering aan particuliere inzamelaars als van Gansewinkel zet de gemeente in op een zelfstandige positie in de inzamelmarkt van afval. Samen met de regio gemeenten wordt gewerkt aan een eigen inzamelbedrijf dat in 2011 start in de Westelijke Mijnstreek en op termijn samen met Parkstad en Maastricht kan gaan werken voor heel Zuid-Limburg. Daarmee kunnen de kosten in de hand gehouden worden en zijn we niet langer eenzijdig afhankelijk van de monopolisten in de particuliere sector die gegarandeerd de prijzen als monopolist fors zullen gaan verhogen. Het inzamelen van huishoudelijk afval laten we na 2011 niet langer meer over aan de door durfkapitalisten opgekochte particuliere inzamelaars.

Er is een nieuw contract voor de verwerking van afval afgesloten waarmee de verwerkingskosten voor zowel het restafval als het GFT-afval fors lager zijn dan de huidige hoge tarieven van Essent. Het voordeel per huishouden komt uit op € 28 euro. Deels zal daarmee vanaf 2011 het vastrecht verlaagd kunnen worden en een ander deel zal worden ingezet om het serviceniveau voor de burgers te verhogen. Door het gratis laten aanbieden van tuin- en snoeiafval, door een verbeterde regeling met het Kringloopcentrum zodat alle huisraad gratis opgehaald kan worden en ook door aanbieding naar milieuparken toe voor burgers veel voordeliger te maken. Er komt een voorstel waarbij we de milieuvoordelen door optimale scheiding verder kunnen verbeteren en tevens een goede bijdrage leveren om onnodig zwerfafval en illegale dumpingen te verminderen.

Wethouder Ingrid Widdershoven kondigde aan dat reeds dit najaar burgers gratis tuin- en snoeiafval kunnen afleveren bij de Biomassacentrale en dat de gemeenteraad in december een aantal besluiten kan nemen om het serviviceniveau voor 2008 verder te verbeteren zonder dat de kosten stijgen.
GroenLinks is blij met dit actieve en aansprekende beleid! Sittard-Geleen weet hoge milieuambities te verbinden met lagere kosten voor de burger, een beter serviceniveau en aanpak van het zwerfvuil.
In dit perspectief is het wel een heel vreemd dat het CDA vanmiddag, een paar uur voordat de raad de informatie kreeg over het aansprekende nieuwe beleid, met een persbericht is gekomen waarin ze kenbaar maken dat ze af willen van het Diftarsysteem en dat ze via een hoger tarief verbeteringen in het serviceniveau willen. Nog geen vier uur na het uitbrengen van dit CDA-persbericht werd in de themasessie duidelijk gemaakt dat de gemeente met lagere kosten nog betere milieuresultaten kan bereiken, het zwerfvuil aangepakt wordt en het serviceniveau reeds op korte termijn kan verbeteren!

Jan Muijtjens
4 oktober 2007.