Veel Limburgers zijn terecht trots op hun fraaie landschap en natuur in de regio.  Voor het behoud hiervan is stemmen op een groene kandidaat in Den Haag van het hoogste belang. Te vaak geven eenzijdige economische belangen de doorslag waardoor er steeds meer groene gebieden verdwijnen en het landschap voorgoed wordt aangetast. Dat is helaas overal te zien.

De Westelijke Mijnstreek heeft een hoge bebouwingsdichtheid. Naast wonen, slokken de grote industrieën van Chemelot en NedCar, bedrijventerreinen met grote logistieke blokkendozen langs de A2 en de infrastructuur steeds meer ruimte op. Het is dan ook logisch dat de strijd om behoud van groene  gebieden hier stevig gevoerd wordt.

De strijd om Graetheide als groengebied te behouden

Een goed voorbeeld is de jarenlange strijd om het Graetheidegebied. Grondeigenaar DSM heeft al vaak geprobeerd om in dit groene gebied economische activiteiten mogelijk te maken. De oudste milieuorganisatie in deze regio, het Graetheidecomité, voert al ruim 40 jaar strijd om het groene karakter van dit gebied te behouden. Al vele jaren is beloofd dat er een ecologische verbindingszone zou komen vanuit het Grensmaasgebied over de Graetheide naar de omgeving van het Limbrichterbos. In het landelijk programma van GroenLinks wordt fors geld vrijgemaakt voor versterking van groen en landschap. “Regionaal moet dat vertaald worden en Graetheide kan daarin een rol spelen” zegt onze Limburgse Kamerkandidaat Geert Gabriels.

Als je kijkt naar de Westelijke Mijnstreek zie je dat er aan de oostzijde langs de Geleenbeek de afgelopen 10 jaar flink geïnvesteerd is in de ontwikkeling van nieuwe bosgebiedjes, versterking van de natuur en het herstel van een meanderende Geleenbeek.  Geert Gabriels: “Bewoners vinden dat echt geweldig en maken op loopafstand van het stedelijk gebied druk gebruik van het aantrekkelijk gemaakte buitengebied. Dit soort ontwikkelingen missen we in de omgeving van Graetheide, en daar moet ook zo’n slag naar versterking van groen en landschap gemaakt worden.”

Wie is Geert Gabriels?  

Geert Gabriëls, 41 jaar, is nu zeven jaar wethouder in de gemeente Weert met de portefeuilles Natuur, Biodiversiteit, Landschap, Landbouw, Energie, Onderwijs en Cultuur. Hij heeft Aardwetenschappen gestudeerd en heeft vervolgens jarenlang lesgegeven. Zijn passie voor landschap, natuur, biodiversiteit en cultuur komt voort uit verwondering en nieuwsgierigheid.

Geert Gabriëls: “De mens maakt mooie dingen, maar ook de natuur is prachtig en divers. Voor die kwetsbare waarden moet je vol passie opkomen. Het natuurlijke systeem is gebaseerd op evenwicht terwijl de mens vooral gericht is op (economische) groei. Dat botst als nooit tevoren waardoor economie en consumptie kwetsbare waarden als biodiversiteit, landschap en cultuurhistorie verdringen".

In Weert is `biodiversiteit’ een volwaardige portefeuille en zijn er de afgelopen jaren veel groene projecten gerealiseerd, zoals de aanleg van 40 hectare nieuw bos, tiny forests bij scholen, fruitbomenacties en educatieve projecten met IVN en het Natuur- en Milieucentrum. Weert heeft als een van de weinige steden in Limburg een stadsecologe in dienst.

Zijn ervaring als wethouder wil Geert Gabriels nu inzetten om de relatie tussen gemeenten en het Rijk en andersom te versterken. Gabriëls: “Vaak is Haags beleid abstract en werkt het in de praktijk niet. Dat moet en kan anders!”

Gabriëls is een geboren en getogen Limburger en vindt dat het tijd wordt dat ook GroenLinks een trots Limburgs Kamerlid krijgt. Een Kamerlid dat op zal komen voor het Limburgs Landschap, Cultuur/Cultuurhistorie en gelijke kansen voor iedereen. Hij kan niet wachten dit geluid  in Den Haag te laten horen! Meer GroenLinks, Meer Limburg!

 

Hieronder is dit document ook beschikbaar als PDF.