Het uitsluiten van FvD en PVV betekent niet dat we deze stem negeren. In een democratie als onze mag iedereen gehoord worden. Echter, steeds vaker zoeken deze partijen de grenzen van het vrije woord op. Hierbij valt te denken aan uitspraken over tribunalen, het bagatelliseren van de holocaust, het wegzetten van groepen mensen en het negeren van de wetenschap.

Dit soort uitspraken gaan naar ons inzien de grens van het vrije woord voorbij en zijn kwetsend. Mensen en groepen worden weggezet en voor pluriformiteit aan visies lijkt geen sprake te zijn.

Deze pluriformiteit beschermen we en in de gemeenteraad blijven we het debat aangaan. Een coalitie is echt niet mogelijk voor ons. Reden hiervoor is dat een eventuele coalitie dit gedachtegoed institutionaliseert.

Met andere woorden, door een eventuele coalitie te vormen met deze partijen geven we hen ruimte om hun kwetsende gedachte te vertalen naar beleid. Hun mens- en wereldbeeld is niet verenigbaar met dat van ons. Wij vinden het dan ook niet acceptabel om dit gedachtegoed ruimte te geven in een coalitie.

Door de partijen op voorhand uit te sluiten nemen wij duidelijk stelling. Voor het vrije woord is alle ruimte in onze gemeente, voor het institutionaliseren van kwetsend gedachtegoed en moedwillig buitensluiten van groepen niet. GroenLinks Sittard-Geleen zal geen coalitie vormen met Forum voor Democratie en/of PVV.