Eén jaar geleden gingen de kiezers in Sittard-Geleen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. GroenLinks kreeg ruim 15% van de stemmen en kwam met 6 raadszetels versterkt terug in de gemeenteraad. We zijn nu één jaar verder. In een speciale folder welke komende weken in de stad in een oplage van 7000 stuks verspreiden legt de gemeenteraadsfractie verantwoording af.

Heeft uw kiezersuitspraak wat opgeleverd?

GroenLinks kan met gerust hart stellen dat het signaal dat u als kiezers vorig jaar maart heeft uitgesproken positief is opgepakt! Na al die jaren met gedonder en bestuurlijke instabiliteit is er nu een College gevormd door de winnaars van de verkiezingen. In plaats van 8 wethouders, waarmee het vorige College een tijd lang bestuurde, hebben we gekozen voor een goedkoper kleiner dagelijks bestuur met vier wethouders. Voor GroenLinks is dat Berry van Rijswijk met de portefeuille: sociaal beleid, zorg, jongeren en cultuur.
Samen met de nieuwe Burgemeester Sjraar Cox willen we met dit team van GOB, PvdA en GroenLinks de stad de komende jaren mee besturen. Er is gelukkig al sprake van méér stabiliteit en bestuurlijke rust. De chaos welke we als gemeente in 2005 doormaakte was niet goed voor het aanzien van de gemeente en het vertrouwen van burgers. De eerste belofte welke we als GroenLinks in de verkiezingscampagne deden “werken aan een stabiel en betrouwbaar stadsbestuur” is het eerste jaar een stap dichterbij gebracht!

Zeven bereikte resultaten op een rij
Zonder volledig te zijn willen we als GroenLinks een reeks resultaten vermelden die we samen met de partners GOB en PvdA reeds bereikt hebben en waaraan GroenLinks een actieve bijdrage heeft geleverd. We verwijzen voor meer informatie en andere resultaten graag naar onze lokale website.

1. Gratis energiebesparende maatregelen in 4000 woningen
Dit jaar gaan speciaal ingestelde energieteams aan de slag voor het aanbrengen van gratis energiebesparende maatregelen in 4000 woningen van huishoudens met een laag inkomen. Voor mensen met een smalle beurs kan daarmee voor 75 euro per jaar aan energiekosten bespaard worden. En de CO2 uitstoot in de gemeente neemt met 1 miljoen kg per jaar af. Daarmee wordt een steentje bijgedragen aan het tegengaan van de klimaatverandering.

2. Hogeschool Zuyd krijgt plek in de binnenstad van Sittard
Het College heeft een ruime raadsmeerderheid achter zich gekregen om op de locatie Dobbelsteen, grenzend aan het centrum van Sittard, nieuwbouw mogelijk te maken van de Hogeschool Zuyd. Daarmee worden duizenden studenten aan onze stad gebonden, blijft werkgelegenheid behouden en wordt een kale lelijke plek stedenbouwkundig ingevuld

3. Scholieren gratis naar de film van Al Gore
Op voorstel van GroenLinks zijn in december ruim 1200 scholieren gratis naar de film van Al Gore gegaan over de ingrijpende klimaatverandering. Voor bewustwording over de ernst van de zaak is het van belang dat jongeren kennis vergaren over deze problematiek. Steeds duidelijker wordt dat scherpe groene keuzes van groot belang zijn! Daar werkt GroenLinks aan en hebben we uw steun hard bij nodig.

4. Vrijwilligers krijgen méér ondersteuning
Op voorstel van GroenLinks wethouder Berry van Rijswijk heeft het College de premies voor vrijwilligerswerk voor mensen in de bijstand verruimd. Daarmee wordt participatie bevorderd en wordt het vrijwilligerswerk in onze stad versterkt.

5. Armoedebeleid blijft op peil met ruimere langdurigheidstoeslag
In tijden van financiële krapte heeft dit College de moed getoond om het armoedebeleid voor mensen die langdurig afhankelijk zijn van een minimuminkomen overeind te houden. Op voorstel van GroenLinks zijn de normen om in aanmerking te komen voor de langdurigheidtoeslag verruimd.

6. Geld voor landschapspark de Graven veilig gesteld
In de begroting voor 2007 was door het vorige College geen geld méér geraamd voor Landschapspark de Graven. Daar hebben we verandering in aangebracht omdat versterking van natuur en landschap, o.a. in het dal van de Geleenbeek, en de Schweinswei voor onze stad van groot belang is. Er is nu voor groene investeringen in ons buitengebied komende jaren weer voldoende geld beschikbaar! Het College heeft met Natuurmonumenten de afspraak gemaakt dat het Absbroekbos nabij Munstergeleen stap voor stap meer vorm krijgt. Voor de leefbaarheid en een kwalitatief mooi groen buitengebied zijn deze zaken van groot belang! Onze belofte om groene keuzes méér zichtbaar te maken worden hiermee ingelost.

7. Uitvoeringsplan voor participatie, inburgering en tolerantie
De GroenLinks wethouder heeft bij de gemeenteraad voorstellen ingediend om uitvoering te geven aan inburgering van nieuwkomers. We laten het niet alleen bij taallessen maar benadrukken dat participatie en een politiek van tolerantie wezenlijk zijn om talenten van mensen maximaal te benutten!

Uiteraard zijn we niet volledig. We hebben een aantal in het oog springende zaken in deze folder aan de orde gesteld. Op onze lokale website treft u iedere week actuele informatie aan over GroenLinks standpunten, initiatieven of activiteiten. Leden van GroenLinks ontvangen maandelijks een uitvoerige nieuwsbrief “Fractie in Actie” met informatie over het werk in de gemeenteraad. Wilt u daar ook van op het hoogte blijven? Stuur dan een email aan: groenlinksfractie@home.nl