De gemeente Sittard-Geleen gaat 131.000 euro aan extra middelen inzetten ten behoeve van de intensivering van het armoede- en schuldenbeleid. Deze intensivering richt zich met name op de aandacht voor kinderen, lokale private initiatieven en de ontwikkeling van instrumenten voor preventie en het vroeg signaleren van schulden. Wethouder Berry van Rijswijk (o.a. sociale zaken en armoedebeleid): “We zien dat als gevolg van de crisis steeds meer kinderen de dupe worden in onze stad. En juist deze jongste inwonersgroep mag niet de dupe worden. De gemeente Sittard-Geleen geeft in haar armoedebeleid dan ook prioriteit aan kinderen.”

De gemeente is primair verantwoordelijk voor het armoede- en schuldenbeleid en zet in op het bieden van een integrale maatwerkaanpak met een goed vangnet. De algemene bijstand is beschikbaar voor mensen met een te laag inkomen. Daarnaast is er individuele en categoriale bijzondere bijstand als er noodzakelijke kosten zijn die mensen niet kunnen dragen. Ook bestrijdt en voorkomt de gemeente armoede door het inzetten van regelingen en voorzieningen zoals de langdurigheidstoeslag, Voor Kidsregeling, De Sociaal Pas en de collectieve ziektezorgverzekering. Verder biedt zij integrale schuldhulpverlening. Hiervoor trekt de gemeente jaarlijks ongeveer 3 miljoen euro uit.

Dit jaar trekt de gemeente 131.000 euro extra uit ter bestrijding van armoede, met de focus op armoede onder kinderen. Zo worden er in het eerste kwartaal van 2014 rondetafelgesprekken georganiseerd met als thema Kinderen en Armoede. Deze gesprekken dienen een nog betere integrale afstemming ten aanzien van armoede onder jeugd, ook met het oog op de naderende decentralisaties van de Jeugdzorg en de op handen zijnde Participatiewet. Daarnaast wordt het Voor Kids fonds opgericht. Het fonds is een instrument in de bestrijding van armoede onder kinderen, waaruit in sociale noodsituaties vergoedingen worden verstrekt.

De extra middelen zijn niet alleen voor de jeugd. Wethouder Berry van Rijswijk: “Naast de extra aandacht voor kinderen, zien we tevens een steeds groter wordende groep volwassenen die in armoede leven. Deze neemt niet alleen toe onder uitkeringsgerechtigden ook mensen in loondienst, kleine zelfstandigen en gepensioneerden zakken onder de armoedegrens. Maatschappelijke organisaties en intermediairs worden geconfronteerd met schrijnende noodsituaties. Vanuit het Sociaal Fonds kan via een spoedverstrekking van een klein bedrag de situatie snel worden aangepakt.”

Ook intensiveert de gemeente de komende tijd de schuldpreventie. Hiervoor wordt in 2014 een informatiecampagne voor de inwoners gestart. De informatie richt zich op tips en verwijzingen naar instanties op het gebied van omgaan met geld. Verder wordt een Inkomens- en participatiekaart ontwikkeld. Hierin worden alle gemeentelijke en landelijke regelingen en voorzieningen opgenomen ten aanzien van werk, participatie en armoedebestrijding.