De gemeenteraad van Sittard-Geleen bespreekt in haar vergadering van 24 april a.s. het “Beleidsplan Openbare Verlichting 2008-2012”. Daarin worden voorstellen gedaan om het beleid rond de openbare verlichting te harmoniseren. De GroenLinksfractie heeft tijdens de behandeling in de raadscommissie een oproep gedaan om in Sittard-Geleen fors in te zetten op mogelijkheden van energiebesparing. GroenLinks zal in het raadsdebat van 24 april via een motie de raad vragen een duidelijke opdracht aan het College van B&W mee te geven voor energiebesparing op het product openbare verlichting.
Uit het Beleidsplan Openbare Verlichting blijkt dat er in Sittard-Geleen ruim 19.000 armaturen (lichtmasten) staan. Jaarlijks geeft de gemeente ruim 1,8 miljoen euro uit voor de Openbare Verlichting. Aan energiekosten voor al die lampen wordt jaarlijks € 615.000 uitgegeven (exclusief BTW). Op grond van recente informatie van de Stichting Natuur en Milieu en op basis van eerste praktijkervaringen in een aantal koplopergemeenten (o.a. Nijmegen, Tilburg) blijkt dat er mogelijkheden zijn om 20% energie op de openbare verlichting te besparen zonder dat het leefcomfort en de sociale- en verkeersveiligheid daaronder behoeven te lijden.
Dat is een forse lokale bijdrage aan energiebesparing waarmee bijgedragen wordt aan klimaatdoelstellingen en duurzaamheid. Voor Sittard-Geleen zou een dergelijke energiebesparing op termijn ook nog eens méér dan 100.000 euro aan besparingen in de uitgavensfeer kunnen opleveren!
GroenLinks stelt in de motie voor om het aantal verbruikte KWh aan elektriciteit in het jaar 2007 voor de openbare verlichting als nul meting te hanteren. Op basis daarvan dient door investeringen in energiezuinige lampen, dimbare verlichtingsoplossingen en sensoren die reageren op duisternis, komende jaren stap voor stap het aantal verbruikte KWh aan elektriciteit teruggebracht te worden met 10 tot 20%, te behalen in het jaar 2014.
De jaarlijks beschikbare investeringsbedragen voor vervanging van lichtmasten en lampen dienen gebruikt te worden om alleen nog in energiezuinige en slimme verlichtingsoplossingen te investeren. Daar waar nieuwe energiezuinige lampen vragen om extra investeringen kan dat binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend worden. Via een duurzaamheidfonds kunnen dit soort klimaatnoodzakelijke investeringen voorgefinancierd worden en terugverdiend door de lagere exploitatiekosten. GroenLinks heeft verder aandacht gevraagd voor de lichthinder op plaatsen in ons buitengebied. Daar kan door dimbaar licht nu optredende lichthinder verminderd worden zonder dat de verkeersveiligheid daaronder behoeft te lijden.
De motie met een taakstellende opdracht om te komen tot energiebesparing op de openbare verlichting is ter medeondertekening voorgelegd aan alle raadsfracties. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat de gemeenteraad op 24 april ons voorstel zal ondersteunen waarmee ook op dit beleidsveld Sittard-Geleen een steentje kan bijdragen aan de internationaal zo dringend gewenste klimaatmaatregelen.
Jan Muijtjens
fractiewoordvoerder milieu en duurzaamheid namens de GroenLinksfractie
15 april 2008