Bijna net zo snel als Nederland in de jaren zestig op de aardgasbel werd aangesloten, moeten we nu weer van het gas af. Ons eigen gas raakt op en gas verbranden brengt te veel CO2 in de atmosfeer. Ook in Sittard-Geleen wacht ons dus een flinke opdracht.

Aardgasvrije woningen en gebouwen kunnen op drie manieren worden verwarmd: via een warmtenet, met groen gas of volledig elektrisch. Een warmtenet is een ondergronds netwerk van leidingen waar warm water door stroomt. Dat warme water komt van een warmtebron in de buurt en wordt gebruikt om huizen te verwarmen. Het Groene Net, dat o.a. (rest)warmte betrekt van de naburige biomassacentrale betrekt, is zo’n warmtenetwerk.

Deze week ontvingen de bewoners van de wijk Limbrichterveld al een brief van de Gemeente waarin werd uitgelegd dat onze energievoorziening in 2050 in Nederland volledig duurzaam moet zijn en dat er vastomlijnde plannen liggen van het stadsbestuur om deze wijk in zijn geheel af te koppelen van het gasnetwerk.

Een van de eerste taken van verantwoordelijk wethouder Kim Schmitz (GroenLinks) is dus meteen een stevige!

Omdat dit project enorm veel geld gaat kosten is er door de gemeente overheidssubsidie aangevraagd. Uiterlijk 1 oktober 2018 horen wij of dit aan onze stad wordt toegekend.

De brief aan de bewoners is als bijlage onderaan dit artikel bijgevoegd, evenals de brief van het college aan de raad.

Ook Dagblad de Limburger heeft hieraan in de krant van vrijdag 6 juli aandacht besteed.