Het nieuwe plasticrecyclingbedrijf QCP wil zich vestigen op de Chemelot locatie in Geleen. QCP wil innovatief hoogwaardige grondstoffen maken van gerecycled plastic. Het college van B&W van Sittard-Geleen willen QCP een startsubsidie verlenen. In de gemeenteraadsvergadering van 5 juni is een motie van GroenLinks, waarin om heldere tegenprestaties voor deze subsidie gevraagd wordt, unaniem aangenomen. Een mooi succes voor ons nieuwe raadslid Math De Loo!
De voorgenomen vestiging van QCP op Chemelot Industrial Park is goed nieuws voor onze gemeente:
- GOED NIEUWS, omdat het bedrijventerrein wederom bewijst over een zekere aantrekkingskracht en een gunstig vestigingsklimaat te beschikken
- GOED NIEUWS, omdat economische bedrijvigheid een belangrijke bijdrage levert voor de werkgelegenheid in onze regio
- GOED NIEUWS, voor mensen die langs de kant staan of uitzien naar een andere baan, weer perspectief krijgen om aan de slag te kunnen
Wat GroenLinks betreft vormt hierbij een niet onbelangrijke bijkomstigheid, dat het gaat om een GREEN DEAL: het innovatief recycleren van plastic afval tot hoogwaardige grondstof. Overigens is het voor GroenLinks al langer vanzelfsprekend, dat toekomstige banengroei vooral kan worden gezocht en gevonden op het terrein van de vergroening en duurzaamheid.
Wij zijn dus ook van harte bereid, om publiek geld in te zetten voor versterking van de groene economie en het creëren van werkgelegenheid, en in casu de vestiging van QCP op Chemelot Industrial Park te ondersteunen en te faciliteren.
In het raadsvoorstel wordt ingezet op een investeringssubsidie en een garantstelling. Met betrekking tot de garantstelling van 600.000 Euro kunnen wij het snel eens zijn. Wat betreft de investeringssubsidie van 400.000 Euro (vrij vertaald: een schenking van 4 ton), hebben wij echter de nodige bedenkingen.
Daar waar wij in deze tijden van bezuinigingen de mond vol hebben van burgerkracht, mag van ondernemers verwacht worden dat ÓÓK ZIJ die eigen kracht, ten volle benutten. Die lijn doortrekkend, is het niet onredelijk te verlangen, dat QCP - na geholpen te zijn bij de opstart en in die eigen kracht is gekomen – die 400.000 euro “terugbetaalt”.
Wij willen echter niet blind en doof zijn voor de argumenten van de wethouder bij de behandeling in de commissievergadering:
- de investeringssubsidie is onderdeel van een package-deal,
- ze vormt voor QCP een hefboom om vreemd vermogen te kunnen aantrekken,
- en het gaat niet om nieuw geld, omdat voor de dekking nog kan worden geput uit de middelen van Koersvast.
Wij zijn daarom bereid, om “in principe” eenmalig, in deze specifieke situatie, genoegen te nemen met een “terugbetaling” in de vorm van een vergelijkbare tegenprestatie. Wat die tegenprestatie betreft, heeft de wethouder al een aantal verwijzingen gemaakt, zoals de intentie van QCP om mensen aan te nemen op het gebied van social return, terugploegregeling en afspraken over de financiële verantwoording en monitoring. Wij zijn blij met die toezegging, maar omdat dit voor ons ZO wezenlijk is, hebben wij behoefte aan meer specifieke, concrete en controleerbare gegevens waar het gaat om de door QCP te leveren tegenprestaties.
Wij hebben daartoe als GroenLinks een motie opgesteld, waarin wij het College verzoeken om
- binnen afzienbare termijn nadere uitwerking te geven aan de door QCP te leveren tegenprestaties, in kwalitatieve en kwantitatieve zin,
- het in de commissie toegezegde monitoringssysteem binnen enkele maanden te realiseren,
- de gemeenteraad hiervan verslag te doen.
Deze motie is mede-ingediend door de fracties van SP en OPA.