Zaterdagochtend 4 oktober vond er in museum het Domein een cultuurdebat plaats op initiatief van het CDA. Het werd onder leiding van Joop de Jong van de faculteit Cultuurwetenschappen bij de Universiteit Maastricht een interessante en boeiende bijeenkomst over de culturele ambities van Sittard-Geleen.
Vertegenwoordigers van culturele instellingen, amateurverenigingen en lokale politici hebben in de vorm van een “Lagerhuisdebat” drie uur lang een debat gevoerd over de gewenste culturele ambities in onze gemeente. Het CDA verdient lof voor dit initiatief. GroenLinks was bij het debat aanwezig en heeft daar het nodige opgesnoven dat bruikbaar is voor politieke besluiten komend jaar.
Cultuurbeleid moet hoger op de politieke agenda!
Op het gebied van cultuur is er in Sittard-Geleen gelukkig al veel aanwezig. We hebben een rijk verenigingsleven dat actief is op het brede gebied van cultuur. Ook zijn er een aantal professionele instellingen op het gebied van cultuur waar we best trots op mogen zijn. In zijn inleiding gaf Joop de Jong aan dat het van groot belang is dat er in de stad een cultuurvisie wordt ontwikkeld waarin een aantal duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Wat zijn de zwakke schakels in de culturele infrastructuur? Wat moeten de speerpunten worden en waar wil Sittard-Geleen over 10 jaar staan? Hem was opgevallen dat er te weinig zelfvertrouwen is in relatie met Maastricht en Heerlen terwijl uit de landelijke cultuuratlas blijkt dat Sittard-Geleen op cultureel gebied niet zoveel lager scoort dan deze steden. Behoud en ontwikkeling van de amateurkunst hoeft niet te betekenen dat we een hoger niveau voor professionele instellingen niet zouden moeten nastreven.
Culturele functies in de Dobbelsteen versterken
De gemeenteraad heeft cultuurvernieuwing aangeduid als een van de opdrachten voor de nieuwe stad. Sinds kort is er een ambtenaar aangetrokken en belast om samen met alle betrokkenen te werken aan een cultuurvisie voor Sittard-Geleen. In de loop van 2009 zal deze cultuurvisie verschijnen en dienen daarover besluiten genomen te worden. Op korte termijn speelt echter de noodzaak om vast te leggen welke stedelijk culturele functies we in het project Dobbelsteen willen realiseren. Op voorstel van GroenLinks heeft de gemeenteraad dit voorjaar besloten dat er dit najaar een stadsdebat gevoerd moet worden over de vraag welke culturele functies we in de Dobbelsteen willen realiseren. Peter Fransman, directeur van het Domein en mede belast met de voorbereiding van dit stadsdebat, liet weten dat dinsdagavond 21 oktober dit stadsdebat plaats zal vinden.
We kunnen voor de besluiten over de Dobbelsteen niet wachten op de uitkomsten van de cultuurvisie. De aangetrokken architecten voor de Dobbelsteen moeten binnenkort aan de slag en daarbij hebben ze helderheid nodig over de vraag welke culturele functies en in welke omvang de gemeente in de Dobbelsteen wil realiseren. Tijdens het cultuurdebat bleek dat er veel draagvlak aanwezig is om die keuzes binnenkort te maken en dat er voldoende kritische massa aan cultuurvoorzieningen in de Dobbelsteen gewenst zijn. Een kwaliteitsslag is mogelijk. We leggen hier een gebouw neer in het hart van de stad dat met Hogeschool Zuyd, Bestuurscentrum, detailhandel en culturele functies voor de komende veertig jaar bepalend word
Tijdens het cultuurdebat bleek grote eensgezindheid dat we de moed moeten hebben om meer ruimte te geven aan culturele functies. Een fatsoenlijk poppodium, ruimte voor moderne kunst van het Domein, Filmhuis en wellicht Bibliotheek kunnen een plek vinden in de Dobbelsteen. Het huidige gebouw van het Domein wordt dan een regionaal historisch centrum. Er werd wel aangegeven dat de extra middelen die daarvoor nodig zijn niet ten koste mogen gaan van bestaande amateur-kunsten en verenigingen. Dat betekent dat de gemeenteraad in het meerjarig investeringsprogramma méér nieuw geld voor stedelijk culturele functies in de Dobbelsteen moet vrijmaken. En er moet hard gewerkt worden om hier breed draagvlak voor te organiseren waarbij ook voor het brede veld van amateur-kunsten duidelijk moet worden dat dit voor hen geen bedreiging is maar kansen biedt om het culturele profiel van Sittard-Geleen te versterken. Als we erin slagen verbindingen tussen de amateursector, onderwijs en professionele instellingen te versterken biedt dit kansen voor alle betrokkenen en de stad. Door een aantal mensen werd onderstreept dat cultuur ook een bijdrage kan leveren aan de identiteit van Sittard-Geleen en steeds opkomende tegenstellingen tussen de stadsdelen kan helpen overbruggen.
De gemeenteraad ontving dit weekend de ontwerp begroting voor 2009. Daarin heeft het College een extra investeringsimpuls opgenomen van 10 miljoen euro voor projecten uit de regionale agenda en voor stedelijke functies. GroenLinks zal in de raad een warm pleidooi houden om een substantieel deel van dit geld te investeren voor stedelijk culturele functies in de Dobbelsteen. Het Domeindebat heeft aangetoond dat hier draagvlak voor is. Het stadsdebat van 21 oktober over dit thema zal essentieel worden om draagvlak hiervoor in de lokale politiek en samenleving verder te versterken.