Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er in deze regio actie gevoerd om te voorkomen dat de nu nog groene Graetheide wordt opgeofferd voor industrie. Uw stem bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart kan Graetheide groen houden!

Samen met Rooie Reus Dirk de Vroome reed in 1976 Jan Muijtjens (voormalig fractievoorzitter van GroenLinks) met een geluidswagen door de regio om bewoners in Born, Urmond, Berg a/d Maas, Guttecoven en Einighausen op te roepen een openbare avond van de PSP te bezoeken om zich te laten informeren over de toekomst van Graetheide. Op die avond hebben bewoners zich verenigd in het Graetheidecomité. Dit actieve bewonerscomité bestaat nu al bijna 40 jaar en is daarmee een van de oudste milieuorganisaties in Limburg!

DSM had vergevorderde plannen om zware chemische industrie te bouwen op de Graetheide. De gronden hadden ze al grotendeels van boeren opgekocht. De provincie Limburg wilde als trouwe bondgenoot van de DSM-bazen het Streekplan wel ten gunste van DSM aanpassen. Nu 40 jaar later is er nog altijd debat over de toekomst van de nu nog groene Graetheide. Er zijn heel wat plannen en bedreigingen voorkomen, mede omdat bewoners stevig weerwerk hebben gegeven. Plannen van Shell voor een olieraffinaderij, vele plannen van DSM voor industrie, een opslagplaats voor vliegas, een grootschalige OPAC installatie en plannen voor een campus achtige omgeving met kantoren en kleinere proeffabrieken. Al die plannen zijn in discussie geweest en steeds heeft het Graetheidecomité van zich laten horen!

GroenLinks, en haar voorlopers PPR en PSP, hebben zich in de gemeenteraden en het Limburgs Parlement al die 40 jaar ingezet voor behoud van Graetheide als groene long in een toch al overvolle Westelijke Mijnstreek. Voor de leefbaarheid in de regio moeten we zuinig zijn op de schaarse groene ruimte die er nu nog is. Nog in december j.l. was er in het Limburgs Parlement een debat over Graetheide. GroenLinks Statenlid Carla Brugman wilde in het Provinciaal Omgevingsplan (POL) vast leggen dat Graetheide definitief een groengebied wordt. De campus kan door slim en zuinig ruimtegebruik op de huidige Chemelot locatie vorm krijgen. Dat voorstel haalde nog geen meerderheid omdat CDA, VVD en PVV weer geen keuze vóór groen wilde maken. Die partijen blijven DSM belangen blijkbaar belangrijker vinden dan leefbaarheid, schone lucht en voldoende groen in de regio.

Komende jaren worden beslissend voor de toekomst van Graetheide. In een gebiedsvisie Chemelot zal nu beslist worden of er buiten de Chemelotcampus nog ruimte voor bedrijven nodig is op de Graetheide en of het gebied de Lexhy. De verkiezingen op woensdag 18 maart voor het Limburgs Parlement gaan mede over de vraag of er zuinig wordt omgegaan met onze groene ruimte! Het is aan de inwoners van deze regio of ze inzet voor behoud van groen, en daarmee de leefbaarheid, een belangrijke stem willen geven.

Jan Muijtjens

Voormalig fractievoorzitter GroenLinks in de gemeenteraad en kandidaat voor het Limburgs Parlement.