Binnen 72 uur heeft het College van B&W antwoord gegeven op de kritische vragen van GroenLinks over een uitgelekt communicatieplan waarin wijkplatforms als “vijanden” worden getypeerd. GroenLinks is blij met deze snelle reactie van het College. En vooral ook omdat ze ons voorstel overnemen om deze onaanvaardbare notitie in de prullenbak te deponeren.

Het College laat in haar antwoord weten dat er geen gemeentelijk onderschreven communicatieplan over de voorgenomen ondergrondse CO2 opslag bestaat. Het omstreden document is afkomstig van de werkgroep communicatie CO2 opslag welke onder leiding van Chemelot is ingesteld. Volgens B&W heeft het document geen status en is het niet bestuurlijk besproken. Het College onderschrijft volmondig de opvatting van GroenLinks dat het volstrekt onaanvaardbaar is om wijkplatforms als “vijanden” te betitelen, en dat deze nota direct in de prullenbak moet verdwijnen als onzinnig en in strijd met gemeentelijk beleid. GroenLinks is blij met dit heldere signaal.

Het College heeft via de antwoorden de raad ook geïnformeerd over de actuele situatie rond een mogelijke pilot voor CO2 opslag onder het Chemelot terrein. Er is nog geen officiële aanvraag ontvangen van de initiatiefnemers en het College zegt toe dat de communicatie over dit project zorgvuldig en met respect voor alle betrokken partijen wordt uitgevoerd. Op korte termijn gaat het College in overleg met de drie betrokken wijkplatforms over het opgezegde vertrouwen en heeft als inzet om er alles aan te doen het geschonden vertrouwen te herstellen.

Strategie tegenover kritische geluiden bevalt ons niet
De GroenLinksfractie is uiteraard blij met de snelle en heldere antwoorden van het College. Maar wat blijft liggen is een visie in een uitvoerig communicatieplan waar een geest van uitstraalt dat de initiatiefnemers van Chemelot niet in volle openheid over een maatschappelijk gevoelig onderwerp willen communiceren. De geest van de uitgelekte communicatienota is er een waarbij ze als het niet echt nodig is niet alle moeite willen doen om milieu- en bewonersorganisaties actief en volledig te informeren. Ze zijn als de dood dat er tegenstand komt ook in relatie met andere gevoelige dossiers die rond Chemelot spelen. Denk aan de toename van LPG-transport, Railterminal en OPAC. Daar is over nagedacht en wordt in ruim 20 pagina’s aan het papier toevertrouwd.

In de werkgroep communicatie zitten niet alleen vertegenwoordigers van Chemelot maar ook afgevaardigden vanuit de provincie, het ministerie van EZ en de gemeenten Stein, Beek en Sittard-Geleen. Nu de omstreden nota in de prullenbak is gedeponeerd kan en mag het niet zo zijn dat gemeentelijke vertegenwoordigers in dit proces belangen van de industrie zo zwaar laten wegen dat een loopje genomen wordt met een transparante en zorgvuldige communicatie naar bewoners en hun belangenorganisaties.

Het College doet er volgens GroenLinks goed aan te heroverwegen of we in dergelijke werkgroepen wel op deze wijze moeten participeren. GroenLinks wil dat afgevaardigden van de gemeente maar één doel hebben te behartigen en dat is: inwoners open, tijdig en volledig te informeren! De belangen van de industrie worden door hen zelf wel behartigd, de gemeente heeft echt een andere rol en positie. Als we al meedenken over communicatie moeten gemeentelijke vertegenwoordigers belangen van inwoners echt centraal stellen.

GroenLinks zal komende tijd dit dossier kritisch blijven volgen. De winst van de ontstane ophef is dat de Chemelot PR-machine niet langer richtinggevend is. Wat ze wilde bereiken is door de openbaarheid doorgeprikt. De betrokken wijkplatforms verdienen een pluim voor hun kritische en vasthoudende opstelling.