GroenLinks fractie legt vooral het accent op de kaders voor een begroting voor 2017.

Zoals mijn fractiegenoot Frans Benders in de commissie EMSV al aangaf zal mijn fractie vandaag vooral het accent leggen op onze kaders voor een begroting 2017. Overigens is het eigenlijk best grappig dat Frans in de commissiebijdrage over de jaarstukken 2015 letterlijk zei dat het: “Met GroenLinks allemaal een stuk minder VVD en juist meer sociaal was geweest”. Pas later realiseerde ik me dat de VVD ook in 2015 al van het echte politieke speelveld was verdwenen. Zegt dat iets over de VVD of over een coalitie die in hun uitvoering helemaal geen rechtse vleugel nodig heeft? Ik weet het niet. Maar goed, mijn fractie legt de focus vanavond op de begroting 2017. Het op meerdere onderdelen gebruikte motto van de huidige coalitie: “We houden geld over, dus doen we het goed!” kan daarbij wat ons betreft meteen de prullenbak in.

Zo las ik deze week, bijvoorbeeld, dat onze gemeente op zoek is naar Energiehelden, mensen die thuis actief bezig zijn met energiebesparing of energie-opwekking. Ik moest daar eigenlijk wel hartelijk om lachen; een lokale overheid die nog steeds geen zonnepanelen op de gemeentelijke daken wil leggen, nog steeds fossiele energie inkoopt, zaken doet over de windmolens in Holtum-Noord met fossiele energiegigant Engie (u weet wel, het energiebedrijf dat ook eigenaar is van kerncentrale Tihange), scholen laat bouwen waar 2 liter drinkwater het riool inloopt wanneer je één glaasje water nodig hebt. DIE lokale overheid zoekt energiehelden…..laat me niet lachen. GroenLinks juicht de initiatieven van onze burgers om energie op te wekken en te besparen van harte toe, maar is minder gecharmeerd van een lokale overheid die pretendeert groen te doen, maar nog steeds niet veel verder komt dan het 10 jaar geleden reeds bedachte Groene Net. Mijn fractie roept de wethouder op ZELF een energieheld te willen zijn! Dat hij kiest voor minder belasting van het milieu en meer duurzaam beleid. En ja, soms kosten die keuzes wat meer geld, maar dit zijn het type investeringen waar je wel garanties op krijgt.

Overigens zijn er meer en meer burgers uit onze stad zich inzetten voor natuur, milieu...hun gezondheid…en indirect die van jullie en de mijne. Dat uit zich in zorg dragen voor de omgeving, aanschuiven bij de Tuinman van Sittard-Geleen, guerilla gardening en het onderhouden van je eigen- en buurtmoestuinen, in het organiseren van duurzame festivals, enzovoort. Namens deze grote groep mensen, mensen die oog hebben voor de wereld van hun kinderen en kleinkinderen wil ik het college vragen zorg te dragen voor een meer bijen vriendelijker beleid. Het gaat namelijk niet goed met de bijen. Ik hoef jullie vast en zeker niets uit te leggen over bloemetjes en bijtjes; dat ze hard nodig zijn zal iedereen inmiddels weten. We zijn al goed op weg nu er niet meer met gif onkruid mag worden verwijderd. Maar we kunnen meer. Zo kunnen we bijen-vriendelijk handelen bij het inrichten en onderhouden van alle groenstroken, gazons, plantsoenen, bermen en niet-bebouwde terreinen. Gemeentes als Eindhoven, Haarlem, Delft en vele anderen gingen ons voor door het ondertekenen van het bijen-convenant. Ik hoop van harte dat Sittard-Geleen dat ook gaat doen!

Ik zou het graag willen hebben over een onderdeel waar je het schaamrood van op de kaken hoort te krijgen. Dit college houdt 1,1 miljoen over op armoedebestrijding!!! Dat jullie het überhaupt durven te presenteren. Potverdorie, vrijwilligers van de voedsel-, speelgoed en kledingbank, Stichting Vincentius, de Engele van Zitterd-Geleen en nog heel wat meer initiatieven rennen zich de benen onder het lijf uit om armoede te bestrijden. Armoede in onze stad die hand over hand toeneemt. Hoe durf je daar geld op over te houden? Dan doe je dus iets niet goed!

Hoe kan het anders. Hoe zou een links-progressieve component in dit college dit horen aan te vliegen? GroenLinks heeft al gevraagd om in de werkgroep Signaal uitgebreid aandacht te schenken aan de armoede in onze stad, stil te staan bij de gevolgen van toenemende armoede en actief op zoek te gaan naar oplossingen. Maar nog meer (of daarnaast) zou ik de raadsleden willen oproepen eens een paar dagen vrijwilligerswerk te doen bij één van de door mij genoemde initiatieven tegen armoede. Dan denk ik dat volgend jaar niemand nog geld durft en wil overhouden op armoedebestrijding. De fractie DNA heeft zojuist mede namens GroenLinks een amendement ingediend waarin het college wordt opgeroepen om bij de evaluatie armoedebeleid nieuw beleid te formuleren dat in ieder geval maatwerk mogelijk maakt en roept tevens op daar de benodigde financiële middelen voor vrij te maken. Collega raadsleden, ik doe een beroep op jullie medemenselijkheid. Armoede in een rijk land als Nederland hoort niet! Laten we in Sittard-Geleen het voorbeeld geven van hoe het anders kan. Laat ook hierin één van onze wethouders een held worden.

Willen we geld besparen binnen het sociaal domein? Besparen, zonder dat het ten koste gaat van mensen, maar hen zelfs ten goede komt. Maak dan werk van een experiment onvoorwaardelijk bijstand! De flut presentatie die de raad gepresenteerd kreeg naar aanleiding van onze motie liet, tot mijn teleurstelling, absoluut niet zien welke kansen onvoorwaardelijke bijstand biedt. Als ik zelf niet al overtuigd was van de mogelijkheden en kansen van onvoorwaardelijke bijstand, was ik na die avond zeker afgehaakt. Ik zou graag zien dat de wethouder meer werk maakt van het onderzoeken van mogelijkheden op dit gebied en daarmee onze motie echt recht doet.

Wanneer het gaat over de WMO hoor en zie ik heel wat teksten als: “Denken in mogelijkheden". "Het is geen probleem, maar een uitdaging". "Geen handicap maar een mogelijkheid". "Mensen in hun kracht zetten". enz. Dit soort teksten vloeien voort uit de theorie van het omdenken. Een theorie die volgens mij door heel wat collegeleden en ambtenaren wordt toegepast sinds de creatieve sessie "Omdenken" van afgelopen jaar. Dat omdenken is allemaal leuk en aardig en als het positief mens dat ik ben kan ik me er vaak in vinden, totdat…..totdat het wordt ingezet om datgene wat gewoonweg krom is recht te praten. En ik ben ervan overtuigd dat het college dat meer en meer aan het doen is. Niemand in deze gemeente weet immers ECHT of mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. In de stukken staat letterlijk: “We zien een toename aan indicaties, maar anderzijds minder omvangrijke toekenningen en een deel van de hulpbehoevende “overgangscliënten” die hun zorg niet gebruiken.” Wat vertellen ons deze gegevens? De omdenkers onder jullie zullen stellen dat mensen blijkbaar krachten bezitten waarvan ze nog niet eens wisten dat ze het in zich hadden. (We blijven in het heldenthema, vanavond). Maar GroenLinks Sittard-Geleen, waarvan heel wat leden werkzaam zijn in de aan WMO gerelateerde zorg, durft te stellen dat veel mensen nog niet eens de kracht meer hebben om dat te vragen wat ze nodig hebben. De burger is wellicht niet zo zelfredzaam als u ons wilt doen geloven, als u zelf gelooft. Teveel vraagtekens dus, teveel onzekerheid. Mijn fractie wil dan ook graag onderzocht zien of mensen waarvoor wij als gemeente een zorgplicht hebben (en horen te voelen) zich in de steek gelaten voelen; of mensen psychisch of fysiek in de knel zijn geraakt. Daar hoort volgens mijn fractie aandacht voor te zijn in de begroting 2017 door middel van een tevredenheidsonderzoek. En in dat tevredenheidsonderzoek mag wat GroenLinks betreft ook onderzocht worden hoeveel mensen eigenlijk wel in beroep hadden willen gaan, maar dat niet hebben gedaan omdat ze dat te lastig vonden, al lam geslagen waren of er het nut niet meer van inzagen. Dat zijn er namelijk heel wat. En daarom is het voorstel van het college om alleen bij die mensen die in beroep zijn gegaan tegen hun beschikking terug te vallen op de oude beschikkingen in onze ogen niet rechtvaardig. GroenLinks roept via een motie op tot het terugschroeven van alle beschikkingen waarop de uitspraak van CRvB van toepassing is. Alle fouten moeten gecorrigeerd worden, niet alleen die de burgers hebben opgemerkt.

En de jeugd? Krijgt die nu alle benodigde zorg en beste hulp? En kunnen we als lokale overheid garanderen dat alle kinderen ook de komende jaren nog de beste hulp krijgen? Mijn fractie maakt zich daar zeer ernstige zorgen over. Het geldpotje achtervang is al bijna leeg. Een en een is twee, logisch dat we zwaar in de problemen gaan komen als we nu niet de koe bij de horens vatten en zorgen voor een plan en geld voor dat plan. De pot met middelen om de beste zorg aan onze jeugd te kunnen blijven garanderen moet volgens GroenLinks flink gevuld worden! Ik ben heel benieuwd welke oplossing de wethouder biedt.

 

2e termijn:

Inderdaad, het gaat hier ook om wensen kenbaar te maken voor de begroting en kaders voor het beleid in 2017. Dat heeft GroenLinks weer met verve gedaan. Wij grijpen namelijk elke mogelijkheid aan om een beeld te schetsen van een samenleving waarin het voor iedereen goed toeven is.

Het college start haar reactie op de bijdrages van de fracties met de volgende stellingen:

  • We moeten extra bezuinigen
  • Sociaal domein kost extra veel geld
  • Dus voor nieuw beleid zijn geen middelen
  • Moeten dus keuzes maken

Standaardreflex van een aantal collegeleden is: "wij herkennen ons niet in het geschetste beeld." 

Nou, ik kan stellen: wij herkennen ons volledig in het door de heer Meekels geschetste beeld!

Ik hoop samen met u dat het nooit zo ver komt, maar...

  • Als we moeten kiezen tussen Sportzone en zorg voor ouderen, dan weet GroenLinks het wel.
  • Als we moeten kiezen tussen subsidie voor het vliegveld en jeugdzorg, dan weet GroenLinks het wel.
  • Als we moeten kiezen tussen herhuisvesting van college en ambtenaren en reïntegratietrajecten voor wajongers, ex-wsw-ers en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt , ook dan weten we het wel.
  • Als we moeten kiezen tussen teruggeven van de helft van de ozb aan Chemelot en NedCar en investeren in groen en duurzaam, dan weet mijn fractie het wel.

Ja, er valt de komende jaren wat te kiezen. "Tijd voor keuzes" heette een van de coalitieakkoorden waar GroenLinks van harte aan heeft meegewerkt. Wij zijn niet bang om keuzes te maken. Wij zijn bang dat een deel van deze raad de verkeerde keuzes zal maken. Daarom onze oproep om de keuzes te maken zoals we die in eerste instantie hebben genoemd!

Laten we beginnen met de keuzes voor jeugdzorg, voor armoedebeleid en voor reparatie van de WMO huishoudelijke hulpbeschikkingen. Laten we beginnen met een ja tegen de betreffende amendementen en motie.

Maar laten we het daar niet bij laten! Naast deze zaken hopen wij dat het college en de raad in de begroting 2017 structureel een aantal sociale en groene keuzes maakt. Anders moeten de mensen n de stad in 2018 maar andere keuzes maken!!!

Kim Schmitz, fractievoorzitter GroenLinks Sittard-Geleen.