De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft maandagavond 2 april unaniem een motie aangenomen waarin de raad steun uitspreekt aan de eisen van het actiecomité Mijnwerkerspensioenen. GroenLinks fractievoorzitter Jan Muijtjens gaf aan dat we grote verbondenheid voelen met het mijnwerkersverleden van deze stad en met de koempels en hun gezinnen, of hun weduwen, die nog in leven zijn.

Het AZL wordt verkocht aan de ING-bank en die transactie levert 65 miljoen euro op. Er is de afgelopen weken een publiek debat in de Limburgse samenleving op gang gekomen over de besteding van deze verkoopopbrengst. Het AZL wil dit o.a. besteden aan een leerstoel pensioenen bij de Universiteit Maastricht.
GroenLinks bracht in dat de universiteit met AZL pensioen niets moet doen!
Ons motto is: AZL poen is voor koempelpensioen!
In de raad lieten alle fracties weten dat er nog steeds een ereschuld moet worden ingelost voor de oud-mijnwerkers. GroenLinks heeft nog eens nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de acties uit het verleden. In 1975 heeft de kleine actieve vakbond AWB van Hub Cobben met steun van partijen als CPN. PSP en PPR een succesvolle actie gevoerd om waardevaste pensioenen voor de mijnwerkers te waarborgen.
En in de negentiger jaren is er actie gevoerd voor de silicose slachtoffers onder de mijnwerkers. En in beide gevallen werd gezegd: onhaalbaar en ongewenst. Alleen na forse buitenparlementaire actie kantelde de zaak en werden besluiten in de goede richting genomen!
En we zien nu hetzelfde patroon. Het is daarom hartverwarmend dat de hele raad van Sittard-Geleen de door de Ouderenpartij ingediende motie over de opbrengst van de AZL-verkoop steunde.

GroenLinks heeft het College opgeroepen om op korte termijn een brief te sturen aan de verantwoordelijke personen van de Stichting AZL en daarin vier zaken te bepleitten voor besteding van de 65 miljoen euro door de verkoop aan het ING :

1. Gebruik een deel van de gelden vóór een eenmalige uitkering aan alle nog in leven zijnde oud-mijnwerkers en weduwen.
AZL poen = Koempel pensioen is daarbij ons motto!

2. Een bijdrage te storten t.b.v, het Nederlands Mijnwerkersmuseum waar in Heerlen aan gewerkt wordt met speciale aandacht voor educatieve programma’s tbv. leerlingen in het onderwijs op scholen in de voormalige mijngebieden samen met de lokale Heemkundeverenigingen.

3. Bevorderen dat het onderzoek naar de geschiedschrijving van de Limburgse mijn-
werkers waar de provincie recent over heeft besloten wordt uitgebreid naar die van de
mijnwerkersvrouwen omdat die vaak bij de geschiedschrijving vergeten worden

4. Geef een eenmalige financiële bijdrage aan lokale Barbara Comitees in de mijnstreken voor de jaarlijkse vieringen.

In het debat gaven diverse raadsleden aan hoe nauw verbonden ze zijn met het mijnwerkersverleden van deze streek. GroenLinks woordvoerder Jan Muijtjens onthulde waarom hij socialist is geworden….. In de straat waar hij opgroeide als zoon van een mijnwerker kregen deze, waaronder zijn vader, per maand twee zakken vette eierkolen en de beambten aan de overzijde van de straat, die nooit onderin hadden gewerkt, werden beloond met zes zakken fijne antraciet… Die ongelijkheid leverde bij ons veel discussie op en hebben mij mede tot socialist gemaakt betoogde Jan Muijtjens.
De gemeenteraad van Sittard-Geleen nam een motie aan waarin ze de eisen van het gevormde actiecomité “AZL poen = Mijnwerkerspensioen” ondersteunde.