Fractie en wethouder van GroenLinks hebben een uitgebreid gesprek gehad over de reacties op de Zembla-uitzending over PostNL. Fractie en wethouder hebben in een goede sfeer gesproken over de verschillen in beoordeling die er bestaan over de wijze waarop het project wordt uitgevoerd. We willen daar ook graag over in debat gaan, en nodigen daarvoor sociale organisaties en betrokkenen uit op zaterdag 26 oktober.

Op de eerste plaats hebben we geconstateerd dat het gaat om een verschil in beoordeling over de wijze waarop het project wordt uitgevoerd, over het beeld dat daarover is gegeven in de Zembla-uitzending, over de kritiek die er leeft bij deelnemers aan het project, bij organisaties van uitkeringsgerechtigden en over de vraagtekens die de fractie op basis daarvan heeft gesteld bij die uitvoering.

Tegelijkertijd constateren we dat er dus geen politieke of persoonlijke conflicten bestaan tussen fractie en wethouder: aan het project liggen de door de raad vastgestelde kaders ten grondslag. En in het duaal stelsel is het een goede zaak dat een fractie autonoom standpunten formuleert en vraagtekens plaatst bij de wijze waarop politiek vastgesteld beleid wordt uitgevoerd, ook als het terreinen van de eigen wethouder betreft. Dat is geen nieuw politiek verschijnsel. Dat deed de CDA-fractie rond het parkeerbeleid, dat deed de PvdA-fractie rond de voetbalvisie en dat deed het GOB rond de hondenbelasting.

Wethouder en fractie hebben gezamenlijk besloten om de kritiek die er op het project PostNL bestaat niet uit de weg te gaan. Nog deze maand organiseert GroenLinks Sittard-Geleen een bijeenkomst waarin wethouder en fractie met de sociale organisaties op het terrein van werk en bijstand in debat gaan over dit thema (voorlopige datum zaterdagmiddag 26 oktober). Het Sociaal Overleg Sittard, de FNV, bijstandgerechtigden uit werkervaringsprojecten en andere sleutelfiguren op dit terrein worden uitgenodigd hun opvattingen en kritiek te formuleren. Op die wijze willen fractie en wethouder instrumenten en argumenten in handen krijgen om de uitvoering van werkervaringsprojecten zoals die bij PostNL beter te kunnen beoordelen en waar mogelijk te verbeteren.