Op één dag de best practices van het sociaal domein uit Zuid-Limburg bij elkaar. Inspiratie voor en door beleidsmakers, politici en social workers. Wauw, wat een rijkdom! 

Hartelijk dank voor deze uitnodiging.

 

Ik zal eerst kort iets over mijzelf vertellen. Zoals jullie net hoorden ben ik Kim Schmitz, ik werk als ZZP’er in de zorg en bied via mijn eigen bedrijf individuele begeleiding aan mensen met een ontwikkelingsachterstand en/of een autismespectrumstoornis. Daarnaast ben ik politiek actief. Ik ben de fractievoorzitter van GroenLinks, was ook lijsttrekker tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen en mag met gepaste trots vertellen dat we inmiddels de derde grootste politieke partij van Sittard-Geleen zijn. Op dit moment zit ik nog volop in de coalitieonderhandelingen en ik hoop natuurlijk van harte dat ik op een volgend officieel moment op bijvoorbeeld de Hogeschool Zuyd als wethouder mijn rol mag vervullen.

Het gaat heel goed met mij; ik ben gezond, voel me gelukkig. Wie had dat gedacht zo’n 18 jaar geleden. Ik was hoogzwanger, ontving een uitkering voor dak- en thuislozen en had geen recht op een sociale huurwoning. En dat terwijl ik hoog opgeleid ben, ben opgegroeid in een warm nest en al vroeg super zelfstandig was.

Het kan ons allemaal zomaar gebeuren. Er hoeven maar een paar zaken spaak te lopen en voordat je het weet klapt alles als een kaartenhuis in elkaar en moet je ongewild gebruik maken van sociale voorzieningen.

Hulde aan mijn casemanager bij Sociale zaken die begreep dat investeren in mensen, mensen in hun kracht zetten en zelfvertrouwen bieden, het grootste effect heeft. Ik weet niet of het aan al jullie toets normen zou voldoen, maar ik vind mezelf een aardig bewijs van een best practice binnen het sociaal domein in Sittard-Geleen. Ik mocht gebruik maken van het sociaal vangnet, maar binnen de kortste keren keerde ik terug in de maatschappij en kon ik weer mijn steentje bijdragen.

Niet veel later ben ik politiek actief geworden. Om er te zijn voor al die anderen die ongewild buiten de boot vallen.

Maar nu, terug naar jullie!

De opleiding Social Work Sittard heeft als doel om jullie vanaf het eerste jaar op te leiden tot professionals die maatschappelijk en politiek bewust zijn en vandaar uit hun functie en rol in de samenleving vorm kunnen geven. Dit is nodig om van daaruit de meer kwetsbare burgers te kunnen ondersteunen om naar vermogen een volwaardige plek in onze samenleving te kunnen verwerven.

Jullie hebben je gericht op thema’s als: armoede, discriminatie, leefbaarheid, veiligheid, immigratie en inclusie. Thema’s die op iedere politieke agenda en in overheidsbeleid terugkomen.

Gedurende tien weken hebben wel 180 studenten van jullie zich verdiept in hoe er over deze thema’s op mondiaal, nationaal en gemeentelijk niveau gedacht en gehandeld wordt. Jullie hebben contact gezocht met politici en ambtenaren, gemeentelijk beleid uitgeplozen en informatie/ervaringen opgehaald bij belangengroeperingen, platforms en andere (burger)initiatieven die zich op wat voor manier inspannen voor burgers die met één van deze thema’s van doen hebben.

Doordat jullie de onderzochte best practice presenteren tijdens deze inspiratiemarkt krijgen jullie de kans om uit te leggen waarom jullie vinden dat dit best practice is vanuit beleid, vanuit politieke standpunten, maar vooral ook omdat het bijdraagt aan verbetering van welzijn, leefbaarheid en inclusie van kwetsbare burgers.

En laten we eerlijk zijn; een bijdrage leveren aan welzijn van de meer kwetsbare medeburgers is het meest waardevolle doel van welke best practice dan ook.

Ik ben ervan overtuigd dat niemand ervoor kiest om aan de zijlijn te staan. Iedereen wil een bijdrage leveren aan de maatschappij, zich gewaardeerd voelen, zich veilig voelen en onderdeel zijn van.

Voor velen van jullie was het een eerste kennismaking met gemeenten en beleid; een zeer leerzame periode.

Ik hoop van harte dat jullie ervaringen hebben bijgedragen aan meer politieke en maatschappelijke bewustwording, maar vooral dat jullie het belang inzien van in contact staan met de doelgroep van beleid.

Stap 1 van inclusie is naar mijn mening met mensen werken en plannen maken en die niet beleidsmatig aan hun opleggen.

Ten slotte nog een GroenLinks wijsheid die ik jullie wil meegeven:

Investeren in mensen is het fundament voor een gezonde samenleving en levert bizar veel rendement op! Laten we samen werken aan een samenleving waarin iedereen vanzelfsprekend meetelt.

Ik wens jullie en alle bezoekers vandaag een inspirerende dag toe. Ik ben in ieder geval zwaar onder de indruk van jullie onderzoeken en presentaties.